Armijas dienas sausās uzturdevas dažādās valstīs

© Wikipedia / BestalexKrievu armijas karavīra individuālā ikdienas uzturdeva
Krievu armijas karavīra individuālā ikdienas uzturdeva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no mūsdienu armijas galvenajiem uzdevumiem ir izstrādāt gardu un barojošu kareivju devu, ko var apēst jebkur un ar ko nav iespējams saindēties. Dažādu valstu armiju dienas sausajās uzturdevās ietilpst kapučīno, šokolādes pudiņš, rupjmaize, kalmāri, šprotes, dzērvenes, un asās nūdeles ar cāli.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Labdarības pasākumā Kabulā diplomāti, uzņēmēji un žurnālisti nogaršoja Afganistānā karojošo valstu armiju sausās uzturdevas. Šim sarakstam pievienojam Krievijas un Igaunijas karavīru sausās uzturdevas, un gribam pastāstīt, ko ēd karavīri visā pasaulē.

The Guardian lūdza dažādu valstu karavīriem, kuri pašlaik atrodas Afganistānā, padalīties ar dienas sauso uzturdevu paraugiem, lai diplomāti un žurnālisti tās nogaršotu labdarības vakariņās  Kabulā.

Vakariņās tika piedāvātas sausās uzturdevas no vienpadsmit valstīm. Īpaši populāra bija itāļu karavīru sausā uzturdeva, kurā iekļati ne vien itāļu virtuves ēdieni, bet arī vīnogu degvīns grappa – citās sausajās uzturdevās alkohols nav iekļauts. Komplimentus izpelnījās arī sausās uzturdevas no Francijas un Vācijas.

Itālija

Dienas sausajā uzturdevā iekļauta neliela porcija 40% alkohola, šķīstošais kapučīno, cepumi biscotti, salāti ar rīsiem un vienreizējas lietošanas krāsns, kurā var uzsildīt pamatēdienus: zupu minestrone un tītara gaļu. Deserts — konservēti augļu salāti vai musli batoniņš ar šokolādi.

Francija

Franči piedāvā kareivjiem brieža gaļas pastēti, kasulē – sautētu pīles gaļu ar pupiņām, sautētu cūkgaļu kreolu gaumē, un šokolādes pudiņu. Dienas sausajā uzturdevā ietilpst vienreizējas lietošanas deglis, šķīstošā kafija, musli un karameles.

Vācija

Vācu karavīra uzturā ietilpst dažas paciņas ar šķīstošām sulām, itāļu cepumi, kā arī rudzu maize, aknu desa, gulašs ar kartupeļiem un divu veidu ievārījums – ķiršu un aprikozu.

Lielbritānija

Britu kareivis var izvēlēties tēju vai kafiju, apēst "tikka masala" vistu (Lielbritānijā ir ļoti iecienīti indiešu virtuves ēdieni) vai veģetāru pastu, tai var pievienot tabasko mērci no miniatūras pudelītes. Brokastīs: cūkgaļa ar pupiņām. Ja nu pēkšņi sācis mocīt izsalkums viņš var uzkost žāvētus augļus un riekstus.

Austrālija

Austrāliešu kareivja dienas sausajā uzturdevā ir tik daudz paciņu un salmiņu, ka tā drīzāk atgādina kosmonauta rāciju. Tur ir cepumi, sabiezināts piens tūbiņā un Austrālijā iemīļots ēdiens – Vegamite, melna pasta ar savdabīgu garšu. Ir arī gaļas frikadeles, pasta ar tunci un siers, kā arī karotes un konservu naža hibrīds.

Spānija

Spāņu karavīriem pienākas šķiņķis ar zaļajām pupiņām, kalmārs eļļā, pastēte un zupa paciņā. Desertā var apēst persiku sīrupā, bet maizes vietā ir krekeri. Vienreizējās lietošanas plītiņa, sērkociņi un sausais spirts. Pievienots C vitamīns, glikoze un tabletes ūdens attīrīšanai.

ASV

Magoņu kūka ar mandelēm, dzērvenes, zemesriekstu sviests ar krekeriem un ābolu sidrs (bezalkoholisks) – tipisks amerikāņu komplekts. Pamatēdienu – dārzeņu pastu ar tomātu mērci var uzsildīt, vienkārši pievienojot ūdeni īpašam pulverim, kas sāk izdalīt siltumu.

Kanāda

Pusdienās Kanādas kareivim ir lasis ar mērci vai kuskus ar dārzeņiem, bet brokastīs var uztaisīt sviestmaizi ar zemesriekstu sviestu un aveņu ievārījumu.

Norvēģija

Ēdieni tiek sasildīti pēc amerikāņu tehnoloģijas, bet pats ēdiens atgādina angļu komplektu: pupiņas ar bekonu tomātu mērcē, auzu cepumi un tēja.

Igaunija

Igaunijas karavīru pārtikā ietilpst pildītā paprika, vistas pastēte, šprotes un aknu desa ar kartupeļiem. Desertā var apēst vaniļas halvu, brokastīs – musli ar augļiem un medu.

Singapūra

Šajā valstī kareivji ēd nūdeles ar vistu, cāli ar sēnēm un rīsus, sojas pienu un sarkano pupiņu desertu. Tāpat karavīriem izsniedz arī dažādus šķīstošos dzērienus, cepumus un konfektes.

Krievija

Divu veidu galetes, speķis, dārzeņu ikri un trīs veidu ēdieni ar gaļu – brokastīm, pusdienām un vakariņām, kausēts siers un augļu džems, koncentrētas augļu sulas paciņās, tēja, kafija un šokolāde. Dienas sausās uzturdevas komplektā ietilpst arī sausa degviela, portatīva plītiņa, ūdensdroši sērkociņi, polivitamīni, plastmasas naži un dakšiņas, salvetes un košļājamā gumija.

Ziņu lente
0