Politika

Jaunais krievu izcelsmes Austrijas prezidents

© REUTERS / Heinz-Peter BaderAustrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens
Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrijā noslēgušās prezidenta vēlēšanas. Tajās uzvarēja nevis nacionālistiski noskaņotās Brīvības partijas kandidāts Norberts Hofers, bet gan kādreizējais "zaļo" līderis Aleksandrs van der Bellens.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Prezidenta vēlēšanas Austrijā ir noslēgušās ar neatkarīgā kandidāta, bijušā "zaļo" līdera Aleksandra van der Bellena uzvaru. Par to liecina valsts IeM mājas lapā publicētās balsu skaitīšanas galīgie rezultāti.

Мусульманка в хиджабе - Sputnik Latvija
Austrijas prezidenta kandidāts neļaus tiesnešiem nēsāt nikābu

Ministrija informēja: biļetenu skaitīšanas rezultāti liecināja, ka van der Bellens saņēmis 50,3% balsis. Savu pretinieku – nacionālistiskās Brīvības partijas kandidātu Norbertu Hoferu viņš apsteidzis par 0,6%. Pēc pirmās tūres rezultātiem Hofers bija priekšgalā, un līdz pat pēdējam mirklim šķita, ka viņš uzvarēs.
Austrijas Brīvības partija kļuva slavena 1999. gadā, kad tās līderis Jorgs Haiders pieprasīja imigrācijas ierobežošanu un

Austrijas izstāšanos no ES. Haideram izdevās apvienot radikāli labējās partijas, un viņš izcīnīja uzvaru vēlēšanās, taču pēc tam 14 ES valstis krasi pārtrauca sadarbību ar Austriju – neviens nevēlējās Eiropas politikā saskarties ar radikālajiem nacionālistiem. Norberts Hofers iepriekš paziņoja, ka neiecels ne ministra, ne tiesneša postenī sievieti, kura sedz galvu pēc musulmaņu paražas, ja izcīnīs uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Aleksandrs van der Bellens ir 72 gadus vecs. XVII gs. beigās viņa tēva senči pārcēlās no Holandes uz Krieviju un no XVIII gs. dzīvoja Pleskavas guberņā. Pēc Oktobra revolūcijas viņa tēvs pārcēlās uz Igauniju un studēja tiesvedību Tartu universitātē. Pēc Igaunijas iekļaušanas PSRS sastāvā 1940. gadā viņš kopā ar sievu pārvācās uz Vāciju, bet pēc tam devās uz Vīni, kur dzimis Aleksandrs.

Aleksandrs ir Insbrukas universitātes zinātņu doktors, ekonomists. 1997. gadā viņš nostājās partijas priekšgalā, un 1999. gadā kļuva par Austrijas parlamenta frakcijas priekšsedētāju. Laikā, kad partiju vadīja Aleksandrs van der Bellens, tā pirmo reizi saņēma vairāk nekā 10% balsu parlamenta vēlēšanās. Šoreiz viņš piedalījās vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts, tomēr Zaļo partija viņu atbalstīja.

 

Ziņu lente
0