The Guardian: Lielbritānijas izstāšanās no ES dos milzīgas iespējas Krievijai

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertФлаги Великобритании и Европейского Союза
Флаги Великобритании и Европейского Союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības neuztvers kā traģēdiju, gluži otrādi, Krievijai tā ir milzīga iespēja, raksta The Guardian.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. "Nekas neliecina, ka Krievija cenšas ietekmēt paredzamo balsojumu, bet, protams, pastāv uzskats, ka vājināta ES, kurai nāksies tikt galā ar Lielbritānijas izstāšanās sekām, kļūs par saprātīgāko partneri," — uzsvērts rakstā.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Aptauja: Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES varētu provocēt citas valstis

Maskavai var atklāties reālas ārpolitikas perspektīvas, jo saišu saraušana ar Lielbritāniju, kas tradicionāli ieņem stingru pozīciju attiecībā pret Krieviju, novājinās Eiropas vienotību tādos jautājumos, kā, piemēram, konflikts Ukrainā. Turklāt pēc izstāšanos no ES Lielbritānijai pašai var būt vajadzīgi jauni draugi.

Lielbritānijas izstāšanās no ES pretinieki izmanto hipotētisku Krievijas interesi kā argumentu sev par labu, piebilst žurnālists. Bijušais Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstads iepriekš rakstīja, ka "vienīgais līderis, kurš vinnētu šajā situācijā, ir Vladimirs Putins." Krievija, savukārt neizrāda savu attieksmi pret britu referendumam.

Politologs Sergejs Utkins pauž, ka jebkāda aģitēšana no Krievijas puses par labu Lielbritānijas izstāšanos no ES nebūs produktīva, ņemot vērā, kā Krieviju uztver ārvalstīs. Maskava distancējas no šī jautājuma, pat ja kāds no tās politiskās elites uzskata, ka Londonas lēmums izstāties no Savienības ir Krievijas interesēs.

"Gadījumā ja Apvienotā Karaliste pametīs ES, Maskava varēs pateikt britu valdībai: "Eiropas Savienības biedri ir sašutuši un aizvainoti sakarā ar jūsu lēmumu izstāties, jums ir vajadzīgi draugi, bet mēs esam gatavi sadarboties," — uzskata eksperts.

Vestminsteras pils pulksteņa tornis Bigbens Londonā - Sputnik Latvija
Telegraph: Lielbritānija vēl 10 gadus paliks Eiropas Savienībā

Laikraksts norāda, ka maijā Maskavā ieradās delegācija no Lielbritānijas parlamenta starptautisko lietu komitejas. Pēc parlamentāriešu sacītā, viņu Krievijas kolēģi nebija ļoti ieinteresēti britu referenduma apspriešanā. Rietumu diplomāti arī uzsver, ka Lielbritānijas jautājums patlaban atrodas Krievijas interešu perifērijā.

Referendums par Lielbritānijas dalību ES notiks 23. jūnijā. Kā informē aptaujas, Brexit atbalstītāju un pretinieku skaits aptuveni vienāds. Referenduma par dalību ES jautājums, ko valstī jau dēvē par stratēģisko lēmumu veselai paaudzei, skan tā: "Vai Apvienotai Karalistei būtu jāpaliek Eiropas Savienībā?"

Ziņu lente
0