Zinātnieki pierādījuši, ka diēta ar nelielu sāls daudzumu nenes labumu

© Sputnik / Василий Батанов / Pāriet pie mediju bankasSāls kristāli
Sāls kristāli - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātniskie pētījumi liecina, ka sāls daudzuma būtiska samazināšana uzturā var negatīvi ietekmēt organisma darbību, tostarp, arī sirds un asinsvadu sistēmas stāvokli.

RĪGA, 21. maijs – Sputnik. Sāls patēriņa samazināšana nenes nekādu labumu organismam, un dažos gadījumos šāda diēta pat palielina sirds un asinsvadu sistēmas slimību risku, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu, kas publicēts žurnālā Lancet.

"Mērens sāls patēriņš nedaudz mazina spiedienu, taču rada citas sekas, tostarp palielina arī dažu hormonu līmeni. Tas ir ļoti svarīgs jaunums cilvēkiem, kuri cieš no hipertonijas, — stāstīja Endrjū Mente (Andrew Mente) no Makmastera universitātes Hamiltonā (Kanāda).

Čipsi - Sputnik Latvija
Neveselīga pārtika kaitē organismam ne mazāk kā otrā tipa diabēts

Pie šāda secinājuma Mente un viņa kolēģi nonāca, novērojot vairāk nekā 130 tūkstošu cilvēku veselības stāvokli – 49 valstu iedzīvotāji piedalījās monitoringa projektā, ko organizēja Makmastera universitāte. Projekta laikā zinātnieki regulāri ņēma eksperimenta dalībnieku asins paraugus, apkopoja datus par viņu uzturu, kaitīgajiem ieradumiem, slimībām un citiem faktoriem, kas ietekmē dzīves ilgumu un veselību.

Zinātniekus interesēja, kā cilvēku organisms reaģē uz mūsdienās populārajām diētām, kas iesaka maksimāli samazināt sāls daudzumu mūsu uzturā. Īpašu uzmanību viņi pievērsa cilvēkiem, kas cieš paaugstināta spiediena dēļ vai saskaras ar citām sirds slimībām.

Kad tika veikta eksperimenta dalībnieku veselības stāvokļa izmaiņu un nāves gadījumu biežuma analīze, raksta autori secināja, ka diēta ar pazeminātu sāls saturu nenes organismam nekādu labumu, it īpaši gadījumā, ja viņš necieš augsta asinsspiediena rezultātā.

Vēl vairāk, Mente un viņa kolēģi konstatēja, ka pastāv zināma robeža – aptuveni trīs grami sāls dienā, kuru pārvarot, sāls daudzuma samazināšana uzturā negatīvi ietekmē organisma, tostarp arī sirds un asinsvadu sistēmas stāvokli: monitoringa dalībnieki, kuri patērēja aptuveni divus gramus sāls dienā, biežāk mira infarkta, insulta un citu slimību rezultātā, nekā cilvēki ar normālu uzturu.

Zinātnieki paskaidroja, ka šāda diēta nes labumu tikai divu kategoriju cilvēkiem – hipertoniķiem un tiem, kas sākotnēji patērē vairāk nekā četrus gramus sāls dienā – daudzumu, ko lielākā daļa veselības aprūpes dienestu visā pasaulē uzskata par normu. Tāpēc tiek norādīts, ka diēta ar nelielu sāls daudzumu ir bezjēdzīga un pat kaitīga lielākajai daļai mūsu planētas iedzīvotāju.

Ziņu lente
0