Politika

Stoltenbergs: Krievija izprot sadarbības priekšrocības

© AFP 2023 / JOHN THYSNATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzskata, ka Maskava gūs priekšrocības ilgtermiņa perspektīvā.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzskata, ka Krievija saprot, ka sadarbība ar Eiropas Savienību un NATO ir izdevīgāka nekā konfrontācija. Savu viedokli viņš pauda, tiekoties ar žurnālistiem.

Ģenerālis Kērtiss Skaparoti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jaunais virspavēlnieks gatavo NATO spēkus Eiropā cīņai ar Krieviju

"Esmu pārliecināts: Maskava saprot to, ka ilgtermiņa perspektīvā sadarbība ar Eiropas Savienību un NATO būs izdevīgāka nekā konfrontācija. Skaidrs, ka tas, ko darām pašlaik, ir atbilde uz Krievijas izturēšanos Ukrainā. Pirms tas viss sākās, mūsu spēki alianses austrumu daļā nebija pārstāvēti tik lielā mērā, kā to plānojam pašlaik," – žurnālistiem paskaidroja Stoltenbergs.

Pie tam viņš atgādināja, ka alianse vēlas pastiprināt kolektīvo aizsardzību Eiropā.

"Mēs jau sen vērojam, cik intensīvi Krievija iegulda līdzekļus bruņotajos spēkos," – uzsvēra alianses ģenerālsekretārs. Pēc viņa domām, NATO tikai atbild uz šīm darbībām un nostiprina aizsardzību, kā arī "izvairās no eskalācijas" un atbalsta atklātu dialogu.

Pie tam Stoltenbergs norādīja, ka pašlaik alianse nesaskata tiešu apdraudējumu tās dalībvalstīm. "Tā nav stratēģiskā partnerība, ko centāmies izveidot pēc "aukstā kara". Vienlaikus tā nav arī konfrontācija. Jaunu "auksto karu" mēs nevēlamies," — viņš atzīmēja.

Stoltenbergs komentēja alianses nodomu nostiprināt savu austrumu flangu. "Mēs skaidri liekam saprast, ka NATO aizstāvēs savus sabiedrotos draudu priekšā. Tas ir galvenais NATO vēstījums un galvenais alianses spēks," – viņš norādīja.

Viņš atgādināja, ka lēmumi par NATO militāro klātbūtni austrumu flangā tiks pieņemti NATO samitā Varšavā jūlija sākumā.

Krievija ne vienu reizi vien ir apstiprinājusi: valsts ir gatava dialogam. Piektdien Krievijas prezidenta preses sekretārs pauda viedokli par to, ka "dialogam, protams, ir jābūt vairāk vai mazāk konstruktīvam un uzticības pilnam, tas jāveido uz savstarpējo interešu pamata, citādi tas diezin vai būs produktīvs."

Ziņu lente
0