Politika

Donalds Tusks kritizē bijušo Londonas mēru

© REUTERS / Max RossiEiropas Padomes prezidents Donalds Tusks. Foto no arhīva
Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks skarbiem vārdiem kritizēja bijušo Londonas mēru par izteikumiem intervijā – Boriss Džonsons salīdzināja ES mērķus ar Hitlera un Napoleona plāniem.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Bijušā Londonas mēra Borisa Džonsona un Eiropas Padomes prezidenta Donalda Tuska viedokļi nesakrīt jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Šī iemesla dēļ abi politiķi viens otram izteikuši skarbus vārdus, vēsta Huffington Post.

Pirms divām nedēļām Boriss Džonsons atstāja Londonas mēra posteni – pēc vēlēšanām Londonas mēra krēslā sēdās Sadiks Hans. Tagad, kad Džonsons ir atbrīvojies no pilsētas mēra pienākumiem, viņš visus spēkus velta politiskajai problēmai – Lielbritānijas iziešanai no Eiropas Savienības.

Jau agrāk Džonsons aģitēja par tā saucamo Brexit (vārdu "Britain" un "exit" savienojums — red.piez.). Viņš  atklāti pauda viedokli par to, ka Eiropas Savienība ir anahronisms, ko XX gs. 50. gados izveidojuši franču birokrāti, lai savaldītu vācu hegemoniju. Boriss Džonsons uzskata, ka Eiropa ierobežo Lielbritānijas suverenitāti gan nodarbinātības un robežu kontroles, gan cilvēktiesību jautājumos utt.

Taču viņa nesenajā intervijā avīzei Sunday Telegraph Boriss Džonsons pat pavēstīja, ka, viņaprāt, Eiropas Savienības mērķi līdzinās Hitlera lolotajiem plāniem.

Te nu neizturēja Eiropas Padomes prezidents, bijušais Polijas premjers Donalds Tusks. Vispirms viņš savā profilā Twitter norādīja: "Es nevaru klusēt, ja ES tiek salīdzināta ar Ādolfa Hitlera plāniem. Šādi tiek demonstrēta politiskā amnēzija."

Preses konferencē Kopenhāgenā viņš savu viedokli atkārtoja un piebilda: "Absurdos argumentus vajadzētu ignorēt, ja tos nebūtu paudis viens no ietekmīgākajiem valdošās partijas politiķiem. Boriss Džonsons ir pārkāpis racionālu pārspriedumu robežu. Zināmā mērā viņš demonstrē daudzu Eiropas iedzīvotāju noskaņojumu, kuru vidū ir ne tikai Lielbritānijas iedzīvotāji vien, taču tas nekādā ziņā nevar attaisnot viņa bīstamos izteikumus."

Vēlāk Tusks savā profilā tiklā Twitter pamatoja savus argumentus un teica: "ES vēl joprojām ir viens no efektīvākajiem mūriem pret konfliktiem Eiropā. Alternatīva ir tikai politisks haoss, nacionālais egosism un antidemokrātiskas tendences."

Džonsona teiktais ir aizsāris arī citus politiķus – savu sašutumu pauda arī politiķi no Vācijas, raksta The Guardian. Vācijas Ārlietu ministrijas pārstākvis Jurgens Hardts uzsvēra, ka ikviens cilvēks, kurš izmanto šāda veida polemiku, demonstrē, ka viņa rīcībā vairs nav saprātīgu argumentu.

Aksels Šefers, Vācijā valdošās Sociāldemokrātiskās partijas loceklis, uzsvēra, ka zaudējis runas spējas, uzzinot, kādas muļķības var rosināt nacionālistisks noskaņojums pat saprātīga cilvēka galvā. Viņš pauda nožēlu par to, ka Džonsons nolēmis pievienoties eiropiešu nacionālistiem, tādiem kā Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans un Francijas "Nacionālās frontes" līdere Marina le Pena.

Ziņu lente
0