Neveselīga pārtika kaitē organismam ne mazāk kā otrā tipa diabēts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumvalstu iedzīvotāji uzturā lieto arvien vairāk neveselīgas pārtikas, un mums pakāpeniski uzkrājas fakti, kas apliecina: šādu ēdienu lietošana palielina otrā tipa diabēta attīstības un aptaukošanās risku.

RĪGA, 10. maijs – Sputnik. Čipsi, tāpat kā citi neveselīgie produkti kaitē nierēm un citiem orgāniem gluži kā liekais cukurs asinīs otrā tipa diabēta attīstības periodā, uzsvēra mediķi žurnālā Experimental Physiology publicētajā rakstā, ziņo RIA Novosti.

Burgers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Erdogana burgeri" un dzejoļi – Vācija spiesta ierobežot agrākās brīvības

"Rietumvalstu iedzīvotāji uzturā lieto arvien vairāk neveselīgas pārtikas, un mums pakāpeniski uzkrājas fakti, kas apliecina: šādu ēdienu lietošana palielina otrā tipa diabēta attīstības un aptaukošanās risku. Mēs parādījām, ka šādu produktu lietošanas rezultātā glikozes pārvietošanās nierēs mainās tāpat kā otrā tipa diabēta gadījumā," — sacīja Havovija Čičgera (Havovi Chichger) no Raskina universitātes (Lielbritānija).

Čičgera un viņas kolēģi nonākuši pie šāda slēdziena, novērojot vielmaiņu žurku organismā, kas astoņas nedēļas barotas tikai ar neveselīgu pārtiku – konservētā siera gabaliņiem, šokolādes batoniņiem, kēksiem un zefīriem. Vienlaikus zinātnieki novēroja žurkas, kas ēda normālu pārtiku vai pārtiku ar augstu kaloriju saturu — 60% tauku.

Šajā eksperimentā tika atklāta neparasta parādība – izrādījās, ka žurkām, kas tika barotas ar neveselīgu pārtiku, ievērojami mainās vielmaiņas procesi, torstarp arī dzīvnieku ķermeņa šūnu mijiedarbība ar glikozi un citiem cukuriem. Piemēram, tika novērotas izmaiņas olbaltumvielu molekulu GLUT un SGLT darbā, kas kontrolē cukura molekulu nogādi asinsvados un nierēs.

Pētnieki paskaidroja, ka šīs molekulas darbojas nierēs kā filtrs, kas "ķer" glikozes molekulas un atgriež tās atkal asinsritē. Traucējumi olbaltumvielu darbībā izraisa otrā tipa diabēta attīstību un citas vielmaiņas problēmas.

Zinātniece uzsvēra, ka šīs GLUT un SGLT olbaltumvielu izmaiņas žurku organismā samērā maz atšķīrās no izmaiņām, kas vērojamas diabētiķu organismā, tāpēc iespējams izdarīt secinājumus par uztura lomu diabēta epidēmijā, ar ko saskārušās rietumvalstis, kā arī par to, ka ar šīm problēmām iespējams cīnīties, bloķējot minēto savienojumu darbību.

"Mūsdienās izstrādātas vairākas eksperimentālās metodes cīņai ar diabētu, kuru ietvaros mediķi bloķē glikozes transportētājus nierēs, lai samazinātu cukura līmeni asinīs. Izpratne par to, kā diēta varētu ietekmēt cukuru pārstrādi nierēs, un tālākās pārbaudes jautājumā, vai šo olbaltumvielu inhibitori varētu atjaunot to darbu, ļautu mums atrast iespēju pasargāt nieres no tālākajiem bojājumiem," — secināja Čičgera.

Ziņu lente
0