Publicēti Panamas dokumenti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālisti papildinājuši informāciju par potenciālajiem ārzonas kompāniju īpašniekiem, kuru starpā ir arī pasaules valstu līderi un viņu tuvākās aprindas, kas izvairās no nodokļu nomaksas.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Atjaunota skandalozā firmas Mossack Fonseca klientu datu bāze, kurā esot iekļauti ārzonas kompāniju īpašnieki.

Dokuments, ko vietnē offshoreleaks.icij.org publicēja  Izmeklējošo žurnālistu starptautiskais konsorcijs (ICIJ), dod iespēju sameklēt potenciālos ārzonas kompāniju īpašniekus pēc vārda vai pēc valsts. Kopumā sarakstā iekļautas 209 valstis,  tomēr meklēšanas sistēma nav pilnīga, jo daži vārdi atkārtojas dažādu rakstības variantu dēļ.

Президент РФ В.Путин участвует в работе III Медиафорума ОНФ Правда и справедливость - Sputnik Latvija
Putins par "Panamas dokumentu" lietu: es tur neesmu pieminēts

Atjauninātajā datu bāzē ir iekļauts Latvijas uzņēmums, kas sniedz juridiskos pakalpojumus. Uzņēmuma mājaslapā teikts, piemēram, ka kompānija vairāk nekā 10 gadus nodarbojas ar firmu reģistrāciju un pārdošanu Latvijā un citās valstīs, grāmatvedības pakalpojumiem, auditu un nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, kā arī piedāvā virtuālā biroja pakalpojumus.

Papildinātajā datu bāzē iekļauti 6285 Krievijas iedzīvotāji, turklāt ar Krievijas pilsoņiem saistītas 11516 ārzonas kompānijas un minētas 5534 adreses Krievijas teritorijā.

Iepriekš Mossack Fonseca klientu skaitā, kuri esot iesaistīti ārzemes shēmās, bija 2229 Krievijas iedzīvotāji, 7319 uzņēmumi, kas saistīti ar Krievijas pilsoņiem, un 2188 adreses Krievijas teritorijā.

Dokumentos Mossack Fonseca pieminēta arī banka Nordea – aktīvs Latvijas finanšu tirgus dalībnieks. Datu bāzē iekļautā informācija liecina, ka Nordea ieņem sesto vietu pasaules lielāko banku sarakstā, kas saistītas ar ārzonas kompānijām. Savukārt bankas pārstāvji informēja, ka ievēro visus likumus, kas attiecas uz naudas atmazgāšanas operāciju apkarošanu un palīdz klientiem nomaksāt visus likumā paredzētos nodokļus.

Aprīļa sākumā Vācijas preses izdevums Sueddeutsche Zeitung publicēja dokumentus, kas, iespējams, pieder Panamas juridiskajai kompānijai Mossack Fonseca. Avīze apgalvoja, ka tie apliecina vairāku pasaules valstu līderu un viņu tuvākā loka saikni ar ārzonas uzņēmumu shēmām. Dokumentu autentiskums vēl joprojām nav apliecināts. Mossack Fonseca nosauca žurnālistu darbības par noziegumu.

Pēc dokumentu publicēšanas Panamas prokuratūra veica kratīšanu Mossack Fonsec galvenajā birojā. Ēkā tika atrasti maisi ar iznīcinātiem dokumentiem. Vienlaikus izmeklēšanu veic ASV Finanšu ministrija.

Ziņu lente
0