Londonas mērs – musulmanis Sadiks Hans

© AP Photo / Frank AugsteinБританский политик-лейборист пакистанского происхождения Садик Хан
Британский политик-лейборист пакистанского происхождения Садик Хан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Londonas rātsnamā īpašā ceremonijā piektdienas naktī tika nosaukts jaunais pilsētas mērs.

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Vēlēšanu rezultāti liecina, ka leiborists Sadiks Hans ir savācis 44% balsu. Par viņa konkurentu, aristokrātu un multimiljonāru Zaku Goldsmitu balsojuši tikai 35% vēlētāju. Hans ir saņēmis arī lielāku skaitu balsu kā "rezerves" kanditāts. Rezultātā par Londonas mēru kļuvis musulmanis, vēsta RIA Novosti.

Vēlētājiem bija jāatdod divas balsis par kandidātiem no kopējā saraksta: pirmā – par "galveno" kandidātu, ko viņi vēlētos redzēt mēra amatā, un otrā – par kandidātu, ko viņi izvēlētos, ja nebūtu pirmā (tā saucamā "otrā izvēle"). Ja kāds no kandidātiem saņem vienkāršu balsu vairākumu (50% un vēl viena balss), viņš tiek uzskatīts par ievēlētu. Ja tā nenotiek, no kopējā saraksta paliek tikai divi kandidāti, kas saņēmuši lielāko daļu balsu, un saņemtajām balsīm tiek pieskaitītas balsis, kas atdodas par viņiem pēc "otrās izvēles" principa. Šī metode ļauj bez otrās balsošanas kārtas konstatēt uzvarētāju.

Mēra postenī Hans nomainīs iepriekšējo mēru, konservatoru Borisu Džonsonu. Bijušais mērs saglabās vietu parlamentā un kļūs par vienu no potenciālajiem premjerministra posteņa kandidātiem pēc Deivida Kamerona.

Piektdien Džonsons publicēja savus pēdējos "tvitus" no Londonas mērijas.

"Laiks pamest mēriju. Tas bija liels gods – būt jūsu mēram," – rakstīja Džonsons.

Tas, ka vēlēšanās uzvarējis Hans, kļuva skaidrs dažas stundas pirms rezultātu pasludināšanas. Jauno mēru paspēja apsveikt partijas biedri: leiboristu līderis Džeremijs Korbins, bijušais līders Eds Milibands un "ēnu kanclers" Džons Makdonels.

"Apsveicu, Sadik Han! Nepacietīgi gaidu mūsu kopīgā darba sākumu, ko veiksim, lai Londona kļūtu par pilsētu, kas ir taisnīga pret visiem," – savā mikroblogā Twitter rakstīja Korbins. Jauno kolēģi apsveica arī Ņujorkas un Parīzes mēri.

Biogrāfija

Četrdesmit sešus gadus vecais Pakistānas izcelsmes Liebritānijas iedzīvotājs Sadiks Hans ir dzimis strādnieku ģimenē. Viņa tēvs 25 gadus strādāja autobusa vadītāja amatā. Jaunievēlētā mēra vecmāmiņa un vectētiņš savulaik no Indijas pārvācās uz Pakistānu, bet vecāki atbrauca uz Lielbritāniju. Ģimene ar astoņiem bērniem (Sadiks Hans ir piektais bērns ģimenē) dzīvoja sociālajā dzīvoklī Londonas piepilsētā. Hans ir jurists, viņa specializācija – cilvēka tiesības. No 2008. līdz 2009. gadam viņš ieņēma pašvaldību lietu valsts ministra posteni, 2009. – 2010. gg. bija transporta lietu valsts ministrs.

2013. un 2015. gadā Hans saņēma "gada politiķa" titulu Lielbritānijas musulmaņu aprindās. Viņa programmā prioritāte piešķirta dzīvojamo ēku celtniecībai, sociālajai sfērai, sabiedriskā transporta cenu pieauguma ierobežošanai. Savā programmā jaunais mērs ir arī atteicies no Hītrovas lidostas paplašināšanas.

Hana dzīvesbiedre ir Sādija Ahmeda. Arī viņa ir juriste. Laulātais pāris audzina divas meitas. Jaunā mēra iemīļotie sporta veidi – futbols, krikets un bokss. Arī viņš pats labi boksējas.

Apsūdzības

Priekšvēlēšanu kampaņas gaitā Hans ne vienu reizi vien tika kritizēts no konkurējošās konservatoru partijas puses.
Piemēram, Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons, Goldsmita atbalstītājs, uzbruka Hanam, nosaucot viņu par "leiboristu sulaini, kurš strādā plecu pie pleca ar ekstrēmistiem", un tas pierādot, ka Hans šim postenim nederot. Šie izteikumi sekoja pēc Hana vārdiem par to, ka "terorisma uzplaukumā var vainot britu ārpolitiku".

Hana ofiss uz Fellona uzbrukumiem attrauca, ka konkurenti ir tik "izmisuši", ka izmanto jebkādas metodes, lai nomelnotu viņa reputāciju.

Vēlāk arī premjerministrs Deivids Kamerons apvainoja leiboristu kandidātu par ekstrēmistu atbalstu un norādīja, ka Hans vairākkārt uzstājies vienuviet ar ekstrēmistiem un atbalstījis tos. Hans atbildēja, ka viņu šādi apgalvojumi sarūgtina, un uzsvēra, ka visu mūžu viņš ir cīnījies pret ekstrēmistiem.

Mediji jau ziņoja, ka Hana radinieks, jurists Makbuls Džavaīds 90. gados bijis ekstrēmistiska grupējuma rindās, un 1998. gadā viņa vārds tika minēts aicinājumā sākt "plašu džihādu" pret Lielbritāniju un ASV. Mediji ziņoja par paša mēra posteņa kandidāta netiešajiem sakariem ar ekstrēmistiem, paturot prātā viņa uzrunas, ko raidīja Islam Channel, kā arī to, ka Hans tīklā Twitter seko cilvēkiem, kuru mikroblogos tiek publicēti "Islāma valsts" video.

Ziņu lente
0