Filips Brīdlovs nodevis virspavēlnieka pilnvaras Kērtisam Skaparoti

© MASSOUD HOSSAINI / AFPĢenerālis Kērtiss Skaparoti. Foto no arhīva
Ģenerālis Kērtiss Skaparoti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO bruņoto spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs nodevis savas pilnvaras amerikāņu ģenerālim Kērtisam Skaparoti.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Ģenerālis Filips Brīdlovs nolicis NATO bruņoto spēku virspavēlnieka Eiropā pilnvaras. Viņa vietā stājies amerikāņu ģenerālis Kērtiss Skaparoti.

ģenerālis Filips Brīdlovs - Sputnik Latvija
Brīdlovs no jauna vēsta: Krievija apdraud Austrumeiropu

Ceremonija notika sabiedroto spēku virspavēlniecības Eiropā štābā Monsā, Beļģijā. Tajā piedalījās arī Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Ceremonijas sākumā virs štāba pārlidoja četri beļģu iznīcinātāji F-16. Pilnvaru nodošanas brīdī Skaparoti tika pasniegs Sabiedroto spēku virspavēlniecības karogs.

NATO bruņoto spēku virspavēlnieks Eiropā ir atbildīgs par visu NATO militāro operāciju norisi. Šo posteni ieņem ASV ģenerālis vai admirālis, kurš pilda savus pienākumus NATO, kā arī uzņemas ASV Bruņoto spēku Eiropā virspavēlnieka pienākumus.

Agrāk, vērtējot F. Brīdlova darbību, Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji vairākkārt ir norādījuši, ka viņš ir darījis visu iespējamo, lai kaitētu Krievijas un NATO attiecībām. Ģenerālis atkārtoti ir uzsvēris nepieciešamību nostiprināt NATO pozīcijas Austrumeiropā, kā ieganstu minot "augošos draudus no Maskavas puses". Piemēram, marta beigās viņš ierosināja atsākt spiegu lidmašīnu U-2 operācijas virs Krievijas teritorijas. Brīdlovs uzsvēra, ka "Krievija ir ienaidnieks un rada ilgtermiņa apdraudējumu ASV", Maskava "pūlas sagraut NATO vienotību" un atzīmēja, ka Krieviju "ir jāaptur un nepieciešamības gadījumā jāsagatavojas konflikam."

Kērtiss Skaparoti līdz šim komandēja ASV spēkus Dienvidkorejā. 2016. gada aprīlī ASV Senāta sēdē viņš pavēstīja, ka ir jāizvērtē iespēja organizēt amerikāņu karavīru pastāvīgu dislokāciju Eiropā, kā arī jābrīdina Maskava par to, ka ASV spers atbildes soļus, ja Krievijas bruņoto spēku darbības apdraudēs amerikāņu karavīru dzīvības. Ģenerālis ierosināja izvietot Vidusjūrā amerikāņu aviobāzes kuģi. Pēc viņa domām, tas būtu pietiekami skaidrs signāls Krievijai.  Kērtiss Skaparoti atbalstīja arī prettanku raķešu kompleksu piegades Ukrainai "suverenitātes aizsardzībai".

Ziņu lente
0