Mediji: Krievija un Ķīna vēlas padzīt ASV no savām robežām

© https://www.facebook.com/mod.gov.geASV JKS raķešu eskadras kuģis
ASV JKS raķešu eskadras kuģis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata, ka Krievija un Ķīna strauji tuvojas ASV bruņojuma tehnoloģiskā līmeņa ziņā. ASV priekšrocības sarūk, liecina Vašingtonas mediji.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Krievijas un Ķīnas bruņoto spēku tehnoloģiskais atpalikums no ASV bruņotajiem spēkiem ātri mazinās, paskaidroja Vašingtonas preses izdevuma The Hill aptaujātie militārie eksperti, vēstīja aģentūra RIA Novosti.

Analītiķi secināja, ka Krievijas un Ķīnas jaunie ieroči spēj efektīvāk identificēt un iznīcināt amerikāņu lidmašīnas un kuģus. Maskavas un Pekinas mērķis ir piespiest ASV Bruņotos spēkus atkāpties no šo valstu robežām.

Termiskā kodolbumba muzejā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: ASV izlūkdienesta šefs pamanījis jaunu kodolieroču sacensību vilni

"Piemēram, Krievija izaicina ASV Baltijas jūrā – pēdējā laikā tās bruņotie spēki neliek mierā amerikāņu kuģus un lidmašīnas," – vēsta raksta autors.

Pēc aukstā kara ASV nav nācies sastapties ar pretinieku, kura rīcībā ir augstas precizitātes ieroču arsenāls, atzina Marks Ganzingers, Stratēģiskā un budžeta vērtējuma centra pārstāvis. "ASV varēja izmantot militārās bāzes pretinieka robežu tuvumā, jo tās neapdraudēja ne lidmašīnas, ne raķetes. Tagad viss mainās," – viņš piezīmēja.

Eksperti uzskata, ka apdraudēta arī ASV virskundzība zem ūdens. Ķīna strauji strādā pie savām zemūdenēm, un aizvien biežākas kļūst krievu zemūdeņu patruļas.

"Visā pasaulē izplatās modernas PGA sistēmas. Zemūdeņu skaits pieaug, un kļūst arvien grūtāk tās atrast," – norādīja ASV aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks.

Līdz  ar to Pentagons vēlas izstrādāt tehnoloģiskus "neredzamos" ieročus, tādus kā bumbvedējs B-21/ turklāt ASV gatavojas celt savu sabiedroto, it īpaši Lielbritānijas tehnoloģisko līmeni.

Tomēr analītiķi uzskata, ka īpašu risku ASV sastāda ilgstošā un sarežģītā bruņojuma iepirkšanas sistēma. Laikā, kamēr amerikāņu bruņotie spēki saņems jaunos ieročus, ASV pretinieki iegūs pārspēku vismaz no kvantitātes, ja ne no kvalitātes viedokļa.

"Aukstā kara laikā krievi mēdza teikt, ka kvantitāte arī ir kvalitāte. Ķīnieši var tik daudz vienību nolaist ūdenī, ka tās pārspēs visu mūsu tehnoloģisko pārākumu," – uzsvēra Kara pētniecības institūta analītiķis Kriss Hārmers.

Ziņu lente
0