ASV dabas gāze nespēs konkurēt ar Krievijas piegādēm

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasОткрытие газопровода "Северный поток" в Германии
Открытие газопровода Северный поток в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās enerģētiskās drošības fonda direktors norādīja, ka informācija par cenu karu Eiropas tirgū, ko varētu izprovocēt amerikāņu degviela, nav nekas vairāk kā vien kārtējais briesmu stāsts.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. "Eiropa cīnās ar gāzes cenu piesaisti naftas cenām, taču de facto tas neizdodas. Ja pasekosim grafikiem, kļūs redzams, ka gāzes cenas patiešām korelējas ar naftas cenu svārstībām," – pastāstīja Konstantins Simonovs.

Eksperts norādīja, ka nav nekāda pamata debatēm par gaidāmo cenu karu amerikāņu SDG un cauruļvadu gāzes starpā: "Krievijas piegādātā gāze Eiropā jau pašlaik ir pietiekami lēta. Tā maksā 150-170 dolārus par 1000 kubikmetriem. Nav iespējams piegādāt degvielu no Amerikas par šādu cenu. Pat vispieticīgākās aplēses liecina, ka gāze no ASV patērētājiem izmaksās par 40-50% dārgāk. Pats par sevi saprotams, ka pirmā partija tiks piegādāta Portugālē, kur gāzes no Krievijas nav. Krievijai nav izdevīgi transportēt gāzi pa cauruļvadiem līdz Lisabonai. Amerikāņiem nav nekādu iespēju ķerties pie dempinga – eksporta cena ir saistīta ar amerikāņu gāzes iekšējām cenām, un tās ir sasniegušas zemāko līmeni. Cenas vairs zemākas nebūs," – uzsvēra Simonovs.

Sašķidrinātās dabas gāzes pārvadāšanai paredzēts kuģis - Sputnik Latvija
ASV uzsāk gāzes piegādi Eiropai

Eksperts brīdināja, ka satraukties vajadzētu nevis par cenu karu, bet gan par politiski motivētu shēmu: "Nav izslēgts, ka Amerika godīgi pateiks ES: jā, mūsu gāze ir dārgāka, toties tā ir politiski "pareiza". Jautājums par to, vai eiropieši ir gatavi piekrist tamlīdzīgam cenas pieauguma traktējuma, ir ļoti sarežģīts. Tādi "gājieni" jau tika pastrādāti ar Lietuvu, Poliju un gāzi no Kataras.

Ņemot vērā līdzīgu motivāciju, šīs valstis noslēdza līgumus ar Kataru par izejvielu piegādi, kuru cena faktiski bija divreiz augstāka nekā Krievijas piedāvātā. "Maksa par diversifikāciju" – tā to sauc biznesa valodā," – atzīmēja Simonovs.

Viņš pauda uzskatu par to, ka sašķidrinātās dabas gāzes piegādes pašreizējā apjomā nevarēs izspiest Krieviju no Eiropas tirgus – šim nolūkam amerikāņiem nāksies atrisināt loģistikas jautājumu, kas dos iespēju piegādāt 140-150 miljardus kubikmetru gāzes gadā. "Bažas par SDG ienākšanu Eiropas tirgū pagaidām ir krietni vien pārspīlētas. Esmu pārliecināts, ka mēs noteikti izdzirdēsim Ukrainas aicinājumus celt SDG terminālus, lai pirktu gāzi no Amerikas nevis no kaimiņvalsts. Šis stāsts jau ir pavecs – savulaik arī Janukovičs un Juščenko aicināja celt terminālus.

Viss beigsies tieši tāpat kā gadījumā ar oglēm no DĀR, ko iepirka un konstatēja, ka tās nav iespējams izmantot elektrostacijās. Pašlaik mēs piedāvājam Ukrainai gāzi par 180 dolāriem par 1000 kubikmetriem. Kur atrast vēl zemāku cenu?

Nav iespējams runāt par amerikāņu SDG iegādes ekonomisko pamatojumu, tāpēc nav nozīmes runāt arī par Krievijas uzņēmumu izspiešanu no tirgus. Cenu kara nebūs, kamēr amerikāņu gāzei nav nodrošināta konkurētspēja," – secināja eksperts.

Ziņu lente
0