Uzvārdu jautājumā Porošenko nolēmis izmantot Baltijas piemēru

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOМонумент Независимости в Киеве и флаг Украины
Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēticijas autors uzskata, ka valsts iedzīvotāju vārdiem ir jāskan ukrainiski, bet tiem, kuri negribēs mainīt vārdu, jāatņem pilsonība.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Ukrainas prezidenta mājas lapā publicēta petīcija, kuras autors piedāvā krievu vārdus un uzvārdus rakstīt saskaņā ar ukraiņu valodas noteikumiem.

Piemēram, uzvārdu Ivanovs tiek piedāvāts mainīt pret Ivaņenko, Kuzņecovs — pret Kuzmenko. Iniciatīvas autors atsaucas uz "Baltijas valstu" pieredzi.

Viņaprāt, šie pasākumi veicinās "turpmāko Ukrainas dekomunizāciju". Tiem, kuri atteiksies mainīt uzvārdu, autors piedāvā atņemt daļu tiesību vai Ukrainas pilsonību.

Petīcija rakstīta daļēji krievu, daļēji — ukraiņu valodā.

Lai priekšlikumu izskatītu Ukrainas prezidents Petro Porošenko, tas 92 dienu laikā jāparaksta 25 tūkstošiem cilvēku. Šobrīd petīciju atbalstījuši divi cilvēki, no kuriem viens ir tās autors.

Martā prezidentam piedāvāja pārdēvēt Ukrainu par "Kijevas Krievzemi".

"Mūsu valstij jāatgūst tās vēsturiskais nosaukums —  Kijevas Krievzeme, lai neviens nevarētu teikt, ka mēs nekad neesam bijuši neatkarīgi," — teikts petīcijas tekstā. No nepieciešamajiem 25 tūkstošiem pašlaik iniciatīvu parakstījuši 667 cilvēki. Līdz balsu vākšanas beigām atlikusi 71 diena.

Februārī un janvārī Ukrainas parlamenta darba kārtībā tika iekļauts likumprojekts par Krievijas pārdēvēšanu par Moskoviju. Dokumenta teksts publicēts Radas oficiālajā mājaslapā. Apzīmējumi "Krievija" un "Krievzeme", pēc likumprojekta autoru viedokļa, ir Ukrainas teritorijas vēsturiskie nosaukumi. Autori piedāvā pārdēvēt Krievijas Federāciju par Moskoviju.

Pret izkropļojumiem

Vienlaikus Baltijas valstu iedzīvotāji cīnās un tiesājas par savu īsto vārdu un uzvārdu rakstību.

Piemēram, Lietuvas pilsone ir panākusi to, ka laulības apliecībā viņas uzvārds tiks ierakstīts ar burtu "w", kura lietuviešu alfabētā nav. Tagad viņas uzvārds, tāpat, kā viņa vīra uzvārds, dokumentā norādīts kā Wantens. Pērn saskaņā ar tiesas lēmumu Lietuvas pilsones laulības apliecībā tika nomainīts uzvārds — Pauvels kļuva Pauwels.

Gluži citādi jautājums par "vajadzīgo un nevajadzīgo" burtu lietojumu vārdos un uzvārdos tiek risināts Latvijā. Vecākiem rodas grūtības ar burtu "s", kas saskaņā ar latviešu valodas noteikumiem veido vārda un uzvārda galotni. Vecāki staigā no vienas instances uz otru līdz pat Augstākajai tiesai, lai panāktu vārda pieņemamu rakstību, taču līdz šim neviena lieta vēl nav izšķirta viņiem par labu.

Latvijā izveidota par sabiedriskā organizācija "Atgūsim savus vārdus", kas protestē pret nelatviešu vārdu un uzvārdu izkropļošanu pasēs un identifikācijas kartēs. To vada Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs.

Martā Eiropas Cilvēktiesību tiesa atteicās izskatīt Pankratova sūdzību par krievu vārdu un uzvārdu kropļošanu Latvijas pasēs. Tiesa informēja pieteikuma autoru, ka sūdzība ir nepieņemama. Vispirms deputāta sūdzība tika izskatīta un zaudēta visās tiesu instancēs Latvijā, un gandrīz pirms desmit gadiem viņš vērsās ECT Strasbūrā.Tagad viņš griezīsies ar sūdzību ANO.

Ziņu lente
0