Tēvijas dūms: Šveices lauksaimnieki ir gatavi audzēt marihuānu

CC BY 2.0 / Bob Doran / Марихуана
Марихуана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Berne, Cīrihe, Ženēva un Bāzele plāno audzēt marihuānu medicīnas un, iespējams, arī citiem mērķiem. Atliek tikai gaidīt likumdevēju lēmumu.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Ja Šveicē tiks legalizētas vieglās narkotikas, vairāki desmiti lauksaimniecību labprāt sāks audzēt marihuānu, jo labāk lietot savu produktu nekā importēt no Nīderlandes, raksta Schweiz am Sonntag.

Nelegālo narkotiku tirgus apjoms sasniedz 9 miljardus dolāru gadā, no tiem Šveicē – vienu miljardu dolāru. Līdera pozīcijas tirgū, neapšaubāmi, ieņem marihuāna, tātad, to audzējot, iespējams labi nopelnīt.

Pirmās to saprata Berne, Bāzele, Cīrihe un Ženēva. Paredzams, ka līdz šī gada beigām Veselības ministrija atļaus četrām pilsētām audzēt marihuānu medicīniskās nolūkos (ārsti to paraksta, piemēram, pacientiem ar glaukomu, izkaisīto sklerozi un cilvēkiem, kas iziet ķīmijterapijas kursu, jo marihuānas smēķēšana palīdz pārvarēt nelabumu). Tagad, piemēram, aptuveni tūkstotis Bernes iedzīvotāju legāli pērk marihuānu aptiekās, taču tā tiek ievesta no Holandes.

"Kādēļ pirkt importa preci, ja to var audzēt tepat?" – jautā fermeri. Klimats Šveicē taču ir ideāli piemērots kaņepju audzēšanai. Pirms daudziem gadiem kaņepes tika audzētas šķiedru ražošanai, bet pēc Otrā pasaules kara tās apjomi kritās. Tagad zemnieki ir gatavi atgriezties pie šīs godātas lauksaimniecības kultūras.

Pašlaik 50-100 tonnas marihuānas, ko gada laikā patērē Šveice, tiek audzētas nelegālās siltumnīcās, garāžās vai aizpagalmos. Tādēļ gatavais produkts ir piesārņots ar pesticīdiem, un tā kvalitāte neatbilst standartiem. Statistika liecina, ka 210 tūkstoši Šveices iedzīvotāju regulāri smēķē marihuānu. Par šādu tirgu ir vērts cīnīties, atliek tikai gaidīt likumdevēju lēmumu.

Ziņu lente
0