Porošenko lūdz Putinu dot atļauju ukraiņu vai vācu ārstu vizītei pie Savčenko

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tiesas sprieduma Krievijas iedzīvotājiem Aleksandram Aleksandrovam un Jevgēņijam Jerofejevam Krievijas un Ukrainas prezidenti apsprieda apsūdzēto likteni un "Savčenko lietu".

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko telefona sarunas laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu lūdza atļaut ukraiņu vai vācu ārstiem apmeklēt Ukrainas pilsoni Nadeždu Savčenko, kam Krievijā  piespriesta brīvības atņemšana uz 22 gadiem Valsts televīzijas un radio kanāla (VGTRK) žurnālistu slepkavības lietā. Šī informācija publicēta Ukrainas prezidenta vietnē.

Заседание суда по делу Надежды Савченко - Sputnik Latvija
Tiesa atzinusi ukraiņu lidotāju Savčenko par vainīgu slepkavībā

"Panākta vienošanās par tūlītēju atļauju Ukrainas ģenerālkonsula Rostovā vizītei pie Nadeždas Savčenko. Ņemot vērā Nadeždas Savčenko veselības stāvokļa pasliktināšanos, Ukrainas prezidents ierosinājis atļaut ukraiņu vai vācu ārstu apmeklējumu," – vēstīts ziņojumā.

Informāciju par to, ka pirmdien, 18. aprīlī notikusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina telefona saruna ar Ukrainas valsts vadītāju Petro Porošenko, sniedza Krievijas valsts galvas preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Sarunas gaitā tika apspriesta situācijas noregulēšana Ukrainas dienvidaustrumos un pašreizējās divpusējo attiecību nianses. Tika pārrunāts arī jautājums par Nadeždu Savčenko un Krievijas pilsoņu Aleksandrova un Jerofejeva liktenis.

Prezidenti vienojās par to, ka tuvākajā laikā Ukrainas ģenerālkonsulam Rostovā pie Donas tiks radīta iespēja apmeklēt Savčenko," – pavēstīja Peskovs.

Vakar Kijevas Golosejevskas rajona tiesa atzina par vainīgiem teroristiskā darbībā Krievijas iedzīvotājus Jevgēņiju Jerofejevu un Aleksandru Aleksandrovu. Viņiem tika piespriesta brīvības atņemšana uz 14 gadiem un mantas konfiskācija. Spriedums stāsies spēkā 10 dienas pēc tā pasludināšanas, ja tiesas lēmums netiks pārsūdzēts apelācijas kārtībā. Tiesa nolēma notiesātos Krievijas iedzīvotājus paturēt ieslodzījumā līdz tiesas spriedums stāsies spēkā.

Ukrainas pilsonei Nadežda Savčenko tiesa Krievijā piesprieda brīvības atņemšanu uz 22 gadiem par VGTRK žurnālistu slepkavību Donbasā. Tiesa uzskata, ka 2014. gada 17. jūnijā Savčenko atradusies bataljona "Aidar" dislokācijas vietā ciema Metaļļist apkaimē Slavjanoserbskas rajonā Luhanskas apgabalā, kur nodrošināja slēptu novērošanu un koriģēja artilērijas apšaudi, kas tika tēmēta uz Luhanskas zemessargu kontroles posteni. Tajā atradās arī civiliedzīvotāji, kuru vidū bija trīs Krievijas pilsoņi – VGTRK korespondenti. Divi no viņiem – Igors Korņeļuks un Antons Vološins gāja bojā artilērijas apšaudē. Pati Savčenko paziņoja, ka neatzīst Krievijas tiesas spriedumu, taču ir nolēmusi to nepārsūdzēt. Pirms sprieduma nolasīšanas mediji apsprieda Aleksandrova un Jerofejeva iespējamo apmaiņu pret Savčenko.

Ikgadējās tiešās līnijas laikā Krievijas prezidents Vladimirs Putins skāra arī šo tēmu: "Šajā jautājumā mēs sazināmies ar Ukrainas vadību. Mūsu partneri ir informēti par mūsu viedokli. Šādos jautājumos nevajadzētu pārsteigties," – viņš norādīja, komentējot iespēju apmainīt vai atbrīvot Ukrainas kareivi.

Ziņu lente
0