Politika

Mediji: ASV izlūkdienesta šefs pamanījis jaunu kodolieroču sacensību vilni

© Sputnik / RIA Novosti / Pāriet pie mediju bankasTermiskā kodolbumba muzejā. Foto no arhīva
Termiskā kodolbumba muzejā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
New York Times norāda uz aktīvām ASV, Krievijas un Ķīnas darbībām, kas vērstas uz kodolieroču modernizāciju.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. ASV Nacionālās izlūkošanas dienesta direktors Džeimss Kleppers uzskata, ka Vašingtonas, Maskavas un Pekinas darbības kodolieroču tehnoloģijas pilnveidošanas jomā var izraisīt jaunu auksto karu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz New York Times.

"Mēs varam pāriet jaunā attīstības līmenī, kas līdzināsies aukstajam karam," —avīze citē Kleppera ziņojumu ASV Kongresa bruņoto spēku komitejai.

Laikraksts norādīja, ka bruņošanas drudzi apliecina trīs valstu jaunās izstrādes.

Mediji ziņo, ka Ķīna izmēģina virsskaņas lidaparātus. ASV izstrādā līdzīgu projektu, kā arī strādā pie jaunas spārnotās raķetes un modernizē savus kodolieročus. Krievija papildina lielās raķetes ar miniatūrām kaujas galviņām un izstrādā zemūdens dronu.

Российская боевая авиация на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
NATO analītiķi atzīst Krievijas pārākumu pār alianses spēkiem Sīrijā

Viljams Perijs, bijušais ASV aizsardzības ministrs ir norādījis, ka kompakto kodolieroču izstrādāšana un parasto ieroču pilnveidošana un izmantošana vairs nešķiet tik neiespējama, tāpēc kļūst arvien sarežģītāk novērst spriedzes eskalāciju.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Mihails Uļjanovs jau martā uzsvera, ka ASV darbība aviokodolbumbu modernizācijas jomā  liecina par NATO ieceri nepildīt saistības, ko paredz līgums par kodolieroču neizplatīšanu.

Maskava ne vienu reizi vien jau ir paziņojusi, ka uzskata par nepieciešamu stiprināt kodolieroču neizplatīšanas režīm, jo tas ir starptautiskās drošības sistēmas pamatelements. Līgums par kodolieroču neizplatīšanu stājās spēkā 1970. gadā.

Ziņu lente
0