Politika

Polijas eksprezidents gatavs iziet uz barikādēm

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasБывший президент Польши Лех Валенса. Архивное фото
Бывший президент Польши Лех Валенса. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ir jāpieņem vīrišķīgs lēmums, paziņoja Lehs Valensa, un jāpieliek punkts valdības darbībai, kas nodara milzu kaitējumu Polijai.

RĪGA, 15. aprīlis — Sputnik. Bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa pavēstījis, ka kaunas par pašreizējās valdības rīcību un ir gatavs ar viņiem cīnīties.
Šonedēļ Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā kritizēja situāciju, kāda izveidojusies ap Polijas Konstitucionālo tribunālu, un pieprasīja ievērot demokrātiskas valsts normas.

"Tas ir skumji. Man ir kauns, ka tā notiek", — teica Valensa televīzijas kanāla TVN ēterā.

"Kad šī demagoģija un populisms sevi neattaisnos un cilvēki sapratīs, kā viņi (politiķi no Jaroslava Kačinska partijas – red. piez.) kaitē Polijai, būs jāpieņem vīrišķīgs lēmums. Domājams, es to pieņemšu, un mēs izbeigsim šīs valdības darbību, kas tik lielā mērā kaitē Polijai," – viņš atzina. Valensa pavēstīja, ka ir gatavs iziet uz barikādēm.

Polijas bijušais prezidents komentēja arī jautājumu par dokumentiem, kas šķietami norādot uz viņa "aģenta darbību" pagātnē. Pēc iepazīšanās ar tiem viņš ir pārliecināts, ka dokumenti ir viltoti. Pēc viņa domām, vienīgais autentiskais dokuments visās mapēs ir tikai tas, kas tika atrasts viņa mājās.

Februārī ģenerāļa Česlava Kiščaka mājās tika konfiscēti un vēlāk arī publicēti slepeni dokumenti, kas norādīja uz Valensas sadarbību ar PTR specdienestiem 70. gados. Pats Valensa paskaidroja, ka nekad nav sadarbojies ar šiem dienestiem. Viņš norādīja, ka specdienesti dokumentus ir viltojuši un "pelnījuši" uz neesoša aģenta rēķina – paši parakstījuši ziņojumus un piesavinājušies honorārus. Šīs informācijas jautājumā Nacionālās atmiņas institūta Belostokas filiālē uzsākta izmeklēšana.

Ziņu lente
0