Zinātnieki noskaidrojuši: jaunā gigantiskā planēta apdraud Zemi

CC BY 2.0 / ESO/B. Tafreshi / ALMA and a Starry Night — a Joy to BeholdАнтенны радиотелескопов под звездным небом
Антенны радиотелескопов под звездным небом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astrofiziķis Deniels Vitmairs paziņojis, ka gada sākumā atklātā noslēpumainā "Devītā planēta" ir pavērsusi pret Zemi komētu plūsmu.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Saules sistēmas "Devītā planēta", par kuras atklāšanu nesen tika sniegta informācija ASV, iespējams, pirms daudziem miljoniem gadu iznīcinājusi dzīvību uz Zemes. Arī nākotnē tā varētu apdraudēt dzīvību uz mūsu planētas, ziņoja RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Sun.

Kalifornijas Tehnoloģiskā institūta astronomi janvārī informēja, ka konstatējuši pierādījumus, kas liecina par gigantiskas aukstās planētas esamību Saules sistēmā tālu aiz Plūtona orbītas. Viņi to nosauca par "Devīto planētu".

Luiziānas universitātes speciālists Deniels Vitmairs paskaidroja, ka planētas kustība Koipera joslā, iespējams, izraisījusi dzīvības izmiršanu uz Zemes senatnē.

Viņš paziņoja, ka mīklainā planēta jau ir pavērsusi Zemes virzienā komētu plūsmu. Zinātnieka rīcībā esošie dati ļāva pieņemt, ka planēta pārvietojas orbītā ap Sauli un, saduroties ar komētām un asteroīdiem Zemei tuvākajā punktā, pavērš šos debesu ķermeņus mūsu planētas virzienā.

Liela un auksta

Pētnieki ziņo, ka jaunās Saules sistēmā atklātās planētas masa desmitkārt pārsniedz Zemes masu. Zinātnieki uzskata, ka planēta atrodas aptuveni 20 reizes tālāk no Zemes nekā Neptūna orbīta. Šo planētu astronomi klasificējuši kā gāzes gigantu, kas, iespējams, izmests kosmosā Saules sistēmas perifērijā Jupitera un Saturna gravitācijas spēku ietekmē.

Zinātnieki uzskata, ka tuvāko piecu gadu laikā astronomiem izdosies ieraudzīt "jauno" planētu teleskopā, taču mūsdienu optiskā tehnika to vēl nepieļauj.

Ziņu lente
0