New York Times konstatēja Erdogana humora izjūtas trūkumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ironiskais ieraksts internetā pamudinājis Turcijas prezidentu izsaukt un norāt ārvalsts vēstnieku.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans mēģināja saukt pie atbildības vācu televīzijas kanālu par satīriska video ieraksta publikāciju Youtube. The New York Times pastāstīja, kas no tā iznācis.

17. martā komiskais šovs "extra3" publicēja Youtube satīrisku video ierakstu, kurā kritizēts Turcijas prezidents. Erdoganam pārmeta mēģinājumus nomākt vārda brīvību valstī un apspiest kurdus. Izmējīgā dziesmiņa pavadīja dokumentālas hronikas kadrus. Piemēram, Erdoganam atgādināja, kā pēc viņa pavēles pret demonstrantiem, kas pauda sašutumu par opozīcijas avīzes Zaman slēgšanu, tika izmantoti ūdens lielgabali. Starp citu, daļu izsmiekla dabūja arī Eiropas Savienība un Angela Merkele par atbalstu, kas tiek sniegts nedemokrātiskajam Erdoganam.

Video atradās Youtube gandrīz nedēļu, taču galu galā acīmredzot to tomēr parādīja Erdoganam. 22. martā Vācijas vēstnieks Turcijā Martins Erdmans tika izsaukts pie Turcijas prezidenta, lai sniegtu skaidrojumu par notikušo.

Nedēļu vēlāk atkal tika pieprasīti vēstnieka paskaidrojumi, taču šoreiz – par to, ka viņš apmeklēja tiesas procesu, kurā tika tiesāti divi par spiegošanu aizdomās turēti turku žurnālisti. Kans Dundars, avīzes Cumhuriyet galvenais redaktors, un Erdems Guls, tās pašas avīzes redaktors, tika apsūdzēti par to, ka ziņoja par turku ieroču piegādi pretvalstiskajiem spēkiem. Tādējādi viņi apstiprināja senās aizdomas par to, ka Erdogans atbalsta ISIS.

Уничтожение ВКС России нефтеперерабатывающе­го завода ИГ в Сирии - Sputnik Latvija
Eiropā valda aizdomas par Turcijas sadarbību ar Islāma valsti

Vācijas varas iestādes atteicās apstiprināt informāciju par to, ka pieprasīta aizvainojošā ieraksta izņemšana no tīmekļa. Taču Ārlietu ministrijas pārstāvis pastāstīja, ka vēstnieks un ārlietu ministra vietnieks ir pārliecinājuši Turciju par to, ka politiskā satīra Vācijā ir aizsargāta ar likumu, tāpēc valdība neredz ne vajadzību, ne iespēju pret to cīnīties.

Divu nedēļu laikā video par Erdoganu ir atskaņots četrus miljonus reižu. Atbildot uz Erdogana reakciju, ieraksta autori publicēja tīklā Twitter satīrisku attēlu, kurā bija redzams Turcijas prezidents, kurš klēpjdatoru apšļāc no ugunsdzēšamā aparāta un sola aizliegt internetu.

Joks pēc joka

Februārī Turcijas prezidents tika izjokots telefona sarunā, ko organizēja krievu prankeri. Saruna ritēja Ukrainas prezidenta Pjotra Porošenko un premjerministra Arsēnija Jaceņuka vārdā. Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs piedāvāja Erdoganam apvienoties pret Krieviju, ieviest atlaides ukraiņu ierēdņiem braucieniem uz Turciju, kā arī pārliecinājās par to, ka viņš nevēlas atvainoties Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par notriekto kara lidmašīnu.

Erdogana administrācijas pārstāvis noliedza, ka šāda telefona saruna būtu notikusi, taču vēlāk sarunas ieraksts tika publicēts tīklā.

Ziņu lente
0