Lidmašīnas nolaupītājs arestēts

© REUTERS / Yiannis KourtoglouЗахваченный аэробус Air А320 на взлетной полосе в аэропорту Ларнаки
Захваченный аэробус Air А320 на взлетной полосе в аэропорту Ларнаки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vīrietis pieprasīja nosēdināt Larnakas lidostā lidmašīnu, kas devās reisā no Aleksandrijas uz Kairu.

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Nezināma vīrieša sagrābtā pasažieru lidmašīna A-320 nosēdusies Larnakas lidostā Kiprā, ziņoja aģentūra SputnikInternational.

Lidmašīna devās reisā MS181 no Aleksandrijas uz Kairu. Tajā bija 51 pasažieris un 7 ekipāžas locekļi. Aviokompānija EgyptAir apstiprināja, ka lidmašīna ir sagrābta.

Nezināmais vīrietis piedraudējis ekipāžas komandierim un pasažieriem uzspridzināt nāvinieka jostu gadījumā, ja netiks izpildītas viņa prasības. Lainera kapteinis paspēja paziņot dispečeriem Kairā, ka lidmašīna ir sagrābta un dosies uz Kipru.

Plašsaziņas līdzekļi pavēstīja, ka noziedznieks vēlas dot iespēju ēģiptiešu izcelsmes sievietēm un bērniem pamest lidmašīnu. Ēģiptes Civilās aviācijas ministrija apstiprināja, ka lidmašīnu pametuši visi pasažieri, izņemot četrus ārzemniekus un ekipāžas locekļus.

Larnakas lidosta ir slēgta, vairāki reisi ir atcelti, pārējie – devušies uz citām lidostām. Varas iestādes izveidojušas krīzes centru, kas koordinē situāciju. Ēģiptes Civilās aviācijas ministrija paziņoja, ka Kipras varas iestādes turpina pārrunas ar noziedznieku.

Kipras mediji pavēstīja, ka vīrietis ir pieprasījis atvilkt policijas spēkus no Larnakas lidostas.

Latvijas iedzīvotāju nolaupītās lidmašīnas pasažieru vidū nebija.
Latvijas ĀM rīcībā nav informācijas par to, ka Ēģiptē nolaupītajā lidmašīnā būtu atradušies Latvijas iedzīvotāji, taču informācija tiek precizēta. ĀM pastāvīgi saņem informāciju no Latvijas vēstniecības Ēģiptē.

Gadījumā, ja Latvijas iedzīvotājiem ir zināms, ka aviokompānijas EgyptAir reisā MS181 bijuši viņu tuvinieki, diplomāti lūdz sazināties ar viņiem pa elektronisko pastu: palidziba@mfa.gov.lv. 

Mediji diskutē par iespējamiem nozieguma motīviem

Kļuvusi zināma arī lidmašīnu nolaupījušā vīrieša personība – tas ir 27 gadus vecs Ēģiptes iedzīvotājs Ibrahims Samaha.
Vietējie televīzijas kanāli ziņoja, ka vīrietis, iespējams, izšķīries par noziegumu personisku apsvērumu dēļ – Kiprā dzīvo viņa bijusī sieva. Samaha lūdzis nodot sievietei Kiprā vēstuli arābu valodā, ziņo TV Kanāls. Informācija par šo sievieti nodota valsts varas iestādēm.

Citi mediji ziņo, ka Samaha pieprasījis mainīt kursu un doties uz Stambulu, taču lainera komandieris atteicies degvielas trūkuma dēļ.
Televīzijas kanāls SkyNewsArabia ziņoja, ka vīrietis pieprasījis tulka pakalpojumus un lūdzis politisko patvērumu Kiprā. Kipras ĀM paskaidroja, ka šādu informāciju diplomāti vēl nav saņēmuši.

Izdevums "Al-Ahram", atsaucoties uz informācijas avotu specdienestos, pavēstīja, ka Ibrahims Samaha ir universitātes pasniedzējs Atlantā (Džordžija, ASV).
Kipras policija paziņoja, ka noziedznieka bijusī dzīvesbiedre dodas uz Larnakas lidostu.

Grūtības ar identifikāciju

Ēģiptes televīzijas kanāla ēterā ASV universitātes profesora Ibrahima Samaha sieva noliedza iespēju, ka viņas vīrs būtu sagrābis lidmašīnu. Viņa paziņoja, ka Ibrahims Samaha nekad nav bijis Kiprā un nav bijis precējies ar sievieti no Kipras. Viņa uzsvēra, ka mediju demonstrētajās fotogrāfijās ir redzams viņai nepazīstams cilvēks, un pavēstīja, ka Samaha pametis lidmašīnu kopā ar atbrīvotajiem ķīlniekiem.

Ēģiptes varas iestādes atvainojušās profesora Ibrahima Samaha priekšā, ziņoja vietējie mediji, atsaucoties uz Ēģiptes premjerministra Šerifa Ismaila preses dienestu.

Ēģiptes Civilās aviācijas ministrs Šerifs Fahti pavēstīja, ka sagrābtajā lidmašīnā vēl atrodas septiņi cilvēki: kapteinis, otrais pilots, stjuarte, drošības virsnieks un trīs pasažieri.

Nolaupītā aviokompānijas Egyptair lidmašīna Larnakas lidostā Kiprā.

Pilna gatavība

Kipras valsts televīzija pavēstīja, ka noziedzniekam, iespējams, bijuši politiski motīvi.

"Noziedznieks pieder pie valdības (Ēģiptes prezidenta Abdelfatahu al Sisi – red.piez.) opozīcijas Ēģiptē. Viņš pieprasa atbrīvot no ieslodzījuma vairākas sievietes. Tāda ir viena no vēstulē minētajām prasībām," – paskaidroja kanāla korespondents, atsaucoties uz kompetentiem avotiem.

Augsti stāvoša amatpersona paziņoja RIA Novosti, ka noziedznieka prasības netiks pildītas.

Kipras policija izveda žurnālistus no Larnakas lidostas, kur atrodas nolaupītā ēģiptiešu lidmašīna. Kipras televīzijas kanāls RIK pavēstīja, ka speciālo uzdevumu vienība gatavojas operācijai. Pirms tam policija pieprasīja pārtraukt tiešraidi no lidostas.

Atsaucoties uz informāciju, ko sniedza aviokompānijas EgyptAir pārstāvis, televīzijas kanāls pavēstīja, ka A320 nolaupītājs pieprasījis nekavējoties uzpildīt degvielu un dot iespēju pacelties gaisā, lai dotos uz Turciju.

Kipras Ārlietu ministrija paziņoja, ka lidmašīnu sagrābis Ēģiptes pilsonis Seifs ad Dins Mustafa.

Krīzes centrs apliecina, ka pārrunas ar šo vīrieti turpinās.

Televīzijas kanāls RIK tiešajā ēterā parādīja, kā pa trapu nokāpa trīs ekipāžas locekļi, un viens, izrāpies pa pilotu kabīnes logu, izlēca no lidmašīnas.

Televīzija demonstrēja, ka lidostā ieradušies aptuveni 20 speciālo uzdevumu vienības darbinieki ar ieročiem. Līdzās atrodas bruņutransportieris.

Kipras ĀM ziņoja, ka lidmašīnas nolaupītājs ir arestēts.

Ziņu lente
0