"Ziemeļu straume-2" pretinieki maldās

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasПуск в эксплуатацию второй ветки газопровода "Северный поток"
Пуск в эксплуатацию второй ветки газопровода Северный поток - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nord Stream 2 AG uzskata, ka vairāku ES dalībvalstu līderu parakstītā vēstule Eiropas Komisijai par topošo gāzes vadu nav objektīvi pamatota.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Gāzes vads "Ziemeļu straume-2" palielinās Eiropas Savienības enerģētisko drošību un sniegs iespēju paplašināt konkurenci reģiona tirgū. Savukārt vairāku ES dalībvalstu līderu parakstītā vēstule, kas adresēta Eiropas Komisijas vadītājam Žanam Klodam Junkeram, kurā šīs valstis vēršas pret projektu, ir nepamatota, paskaidroja projekta operators – kompānija Nord Stream 2 AG.

Astoņas ES dalībvalstis ir parakstījušas vēstuli, kas vērsta pret "Ziemeļu straumi-2". Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Polijas, Slovākijas, Rumānijas premjerministri un Lietuvas prezidente ir parakstījuši vēstuli, kas adresēta Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram. Pēc viņu domām, projekts slēpj ģeopolistiskās situācijas destabilizācijas risku.

Укладка сетевого газопровода низкого давления в поселке Покровское Калининградской области - Sputnik Latvija
Latvija iebilst pret "Ziemeļu straumi-2"

"Nord Stream 2 ņem vērā Eiropas Komisijas priekšsēdētājam adresēto vēstuli. Mēs piekrītam viedoklim par to, ka energoapgādes drošībai ir būtiska nozīme ne vien Centrālās un Austrumeiropas valstu acīs, bet arī visai ES. Diemžēl vēstules pamatā ir maldīgi apgalvojumi, kas objektīvu kritiku neiztur," – paziņoja kompānijas pārstāvji.
Pēc viņu domām, jaunais cauruļvads palielinās gāzes piegādes drošību ES un nerada risku Centrālās un Austrumeiropas valstīm, kas "joprojām lielā mērā ir atkarīgas no viena enerģijas avota."

"Ziemeļu straume-2" piegādās papildu gāzes apjomus, kas palīdzēs risināt ES iekšējās ieguves krišanās problēmu. Ar "Ziemeļu straumes-2" palīdzību šie papildu apjomi tiks piegādāti ES iekšējā tirgū tieši un ekonomiski izdevīgi," – teikts preses relīzē.

Kompānija norādīja, ka ES energoapgāde nekad nebūs diversificētāka kā šodien. Šie vārdi ir pretrunā ar dažu ES valstu apgalvojumiem par piegāžu drošības apdraudējumu un gāzes avotu, piegādātāju un maršrutu diversifikāciju.

"Ziemeļu straume-2" veicinās konkurences attīstību iekšējā enerģētiskajā tirgū. No Baltijas jūras piekrastes Vācijā aptuveni trešo daļu gāzes iespējams nogādāt Eiropas ziemeļrietumu daļā. Pārējais apjoms tiks nogādāts Eiropas centrālajā daļā – Baumgartenē (Austrija). Šeit gāzes sadales centrs piedāvā ideālu iespēju pieslēgties (piegādātājiem un pircējiem – red.) un var apstrādāt lielu plūsmu uz Eiropas centrālo, austrumu, dienvisdaustrumu un dienvidu daļu, sniedzot šo valstu gāzes tirgiem ar Ziemeļrietumeiropu salīdzināmu likviditātes un konkurētspējas līmeni," – norādīja Nord Stream 2.

Bez tiesiskām pretenzijām

Projekta operators piebilda, ka jaunais gāzes cauruļvads no Krievijas tiks celts un ekspluatēts saskaņā ar likuma normām. "Projekts tiks īstenots, ņemot vērā to valstu kompetento iestāžu apstiprinājumu un instrukcijas, kuru jurisdikcijā atradīsies "Ziemeļu straume-2". Šī procesa pamatā ir ES normatīvie akti, nacionālie likumi un starptautiskās konvencijas," – pauž projekta operators.

"Uz importa gāzes vadiem, kas ved no trešajām valstīm uz ES iekšējo tirgu, Trešā enerģētiskā pakete neattiecas. Gāzes vadi no Ziemeļāfrikas un "Ziemeļu straume" vienmēr ir izskatīti ārpus TEP darbības sfēras… Tiesiskais precedents ir nepārprotams," – secināja kompānija.

Jaunā Eiropas caurule

Projekta "Ziemeļu straume-2" ietvaros tiek plānota divu gāzes vadu izbūve no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. To kopējā jauda sastādītu 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Projektā kompānijai "Gazprom"piederēs 50%, BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell — pa 10%.

Projekta autori plāno jaunos cauruļvadus būvēt līdzās "Ziemeļu straumei". Projektu aktīvi kritizē Ukraina – tā zaudēs savu tranzīta valsts lomu Krievijas gāzes ceļā uz Eiropu, ja projekts tiks īstenots.

Vācu politologs Aleksandrs Rara uzskata, ka nesaskaņas projekta jautājumā radušās tikai politisku motīvu dēļ — ir saskatāma vēlme saglabāt Ukrainas lomu Krievijas gazes tranzītā, jo bez maksas par tranzītu Ukraina, iespējams, atkal vērsīsies pie ES pēc papildu finansiālās palīdzības.

Ziņu lente
0