Deputāti ierosina Izraēlas skolās 9. maijā svinēt Uzvaras dienu

© AFP 2023 / GALI TIBBONПразднование Дня Победы в Израиле
Празднование Дня Победы в Израиле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievvalodīgo deputātu grupu, kuri vēlas, lai Izraēlas skolēni zinātu, kāda bija PSRS un Sarkanās armijas loma uzvarā pār nacismu, gaida smaga cīņa Kneseta komisijā, kas risina repatriācijas un absorbcijas jautājumus.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Izraēlas Knesets ir piekritis iekļaut dienas kārtībā jautājumu par 9. maija Uzvaras dienas svinībām valsts mācību iestādēs. Pēc krievvalodīgo deputātu ierosinājuma šis svarīgais jautājums drīz tiks apspriests Repatriācijas, absorbcijas un diasporas lietu komisijā.

"Deputātu grupu, kas izteica šo priekšlikumu, gaida smaga cīņa Komisijā," – uzskata radio Rossija korespondente Tuvo Austrumu valstīs Aleksandra Kaļiņina.

Viņa norāda, ka būtu jāpievērš uzmanība tam, kā savu viedokli skaidro tie, kas atbalsta norādīto datumu, un kā viņiem atbild Izraēlas iedzīvotāji, kuri par Lielo Tēvijas karu gandrīz neko nezina un ir pārliecināti par to, ka uzvara pār nacismu ir jāatzīmē tieši 8. maijā, kā tas pieņemts daudzās Eiropas valstīs.

Izraēlā dzīvo miljons bijušo Padomju Savienības un pašreizējās Krievijas pilsoņu.

"Katram šeit ir radi, kas ir karojuši vai bijuši evakuācijā, un šis datums – 9. maijs – saceļ emociju vētru cilvēkos, kam tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa un kas saprot, ka bez šīs Uzvaras nebūtu arī pašas Izraēlas valsts," – piebilst Kaļiņina.

Taču jau 25 gadus valstī rit cīņa par Uzvaras nozīmes apzināšanos, par 9. maiju, PSRS un Krievijas lomu šajā karā.

Neskatoties uz to, ka jūtamas pozitīvas tendences, tā ir sarežģīta problēma cilvēkiem, kas cenšas iemūžināt Uzvaru, atvest uz skolām veterānus, lai viņi pastāstītu bērniem patiesību par Tēvijas karu.

Pašlaik skolēni Izraēlā var saņemt tikai nelielu informāciju par PSRS un Sarkanās Armijas lomu uzvarā pār nacismu no oficiāli pieejamiem mācību materiāliem. Tieši to vēlas labot krievvalodīgie Izraēlas deputāti, kas pārzina vēsturi labāk, nekā tā pašlaik tiek pasniegta Izraēlas valstī.

9.maijs jau ir oficiāla svētku diena Izraēlā, un pirms dažiem gadiem tika pieņemts likums par parādes organizāciju šajā dienā, taču skolās tas netiek svinēts.
Pagājušajā nedēļā Knesets izslēdza no dienas kārtības šī jautājuma apspriešanu, taču deputāti izvirzīja šo priekšlikumu vēlreiz.

Ziņu lente
0