Video

Vēsturisks brīdis: Lukašenko svinīgi atklāja Baltkrievijas AES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzinās, ka sapņo par vēl vienas atomelektrostacijas izveidošanu valstī.

Ilgi gaidītā Baltkrievijas atomelektrostacija ir oficiāli atklāta. Baltkrievijas pirmās AES palaišanas svinīgajā ceremonijā piedalījās valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko, Savienības valsts valsts sekretārs Grigorijs Rapota, "Rosatom" ģenerāldirektors Aleksejs Ļihačovs un Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Dmitrijs Mezencevs.

Baltkrievijas līderis no helikoptera apskatīja BelAES teritoriju, kā arī apmeklēja pirmā energobloka vadības centru. Savā runā Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievija kļuvusi par kodola lielvalsti, un atzinās, ka sapņo par vēl vienas atomelektrostacijas izveidošanu valstī. Baltkrievijas prezidents uzsvēra, ka BelAES palaišana kļuvusi par milzīgu panākumu, lielu posmu valsts suverenitātes un neatkarības stiprināšanā.

Baltkrievijas atomelektrostacija, kura atrodas blakus Astravjecas pilsētai, Grodņas apgabalā, ir uzbūvēta pēc Krievijas projekta un aprīkota ar diviem "3+" paaudzes VVER-1200 reaktoriem. Pirmais BelAES bloks iekļauts valsts energosistēmā 2020. gada 3. novembrī, tā rūpnieciskā ekspluatācija sāksies 2021. gada pirmajos mēnešos.

Ziņu lente
0