Video

"Beigta ēzeļa ausis". Kādas Krievijas teritorijas Baltija uzskata par savējām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdība uzskata, ka Tartu miera līgums ļauj izvirzīt pretenzijas Krievijai. Arī Latvija un Lietuva uzskata, ka tām ir vairāki neatrisināti pierobežas strīdi ar Krieviju.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Tartu miera līguma parakstīšanas 100. gadadienā paziņoja, ka dokuments ir Igaunijas valstiskuma simbols un vēl joprojām saglabājis spēku. Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atgādināja, ka līgums zaudējis spēku pēc Igaunijas iestāšanās PSRS 1940. gadā. Saskaņā ar līgumu KPFSR atzina Igaunijas neatkarību, taču pie tam valstis atteicās no savstarpējām pretenzijām. Dokuments paredz, ka no boļševikiem Baltijas valsts saņēma "dāvanā" vairākas krievu apdzīvotas teritorijas, kas vēlāk, 1944. gadā atgriezās PSRS sastāvā.

Igaunijas tagadējā valdība uzskata Tartu miera līgumu par pietiekamu pamatu, lai izvirzītu Krievijai pretenzijas. Arī Latvija un Lietuva uzskata, ka tām ir vairāki neatrisināti pierobežas strīdi ar Krieviju. Sīkāk par "strīdīgajām" teritorijām – Sputnik video.

Ziņu lente
0