Video

Principiāli citāda: Krievija izmēģinājusi jaunu PRA raķeti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par jauna pretraķešu līdzekļa sekmīgiem izmēģinājumiem. Tas paredzēts pretinieka mērķa kinētiskai pārtveršanai.

Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi video ierakstu, kurā redzams jaunas pretraķešu aizsardzības sistēmas raķetes izmēģinājuma starts. Krievijas Gaisa kosmisko spēku pretgaisa un pretraķešu spēku vienība izmēģināja raķeti Sarišagānas poligonā Kazahstānā. "Pēc izmēģinājumu sērijas jaunā pretraķete pārliecinoši parādīja paredzētās īpašības un sekmīgi likvidēja nosacīto mērķi," ziņoja GKS pretgaisa un pretraķešu aizsardzības spēku vadības pārstāvis pulkvedis Pāvels Kuzmins.

Domājams, jaunajā pretraķešu līdzeklī izmantota kinētiskās pārtveršanas koncepcija, uzskata militārais politologs, KF Aizsardzības ministrijas Kara universitātes pasniedzējs, militāro zinātņu kandidāts, atvaļinātais pulkvedis Vladimirs Karjakins.

"Protams, viss ir slepenots. Taču, spriežot pēc speciālistu paziņojumiem, tiek īstenota kinētiskā pārveršana, tas ir, trieciens ar mērķi likvidēt raķetes kaujas galviņu. Iespējams arī šķembu-fugasa sprādziens. Protams, kodolsprādziens nav reāls," atzina Karjakins radio Sputnik ēterā.

Kinētiskās pārtveršanas princips – mērķa iznīcināšana ar pretraķešu līdzekļa tiešu triecienu uz kinētiskās enerģijas rēķina. Pie tam pretraķetei nav speciālas kaujas galviņas vai spridzekļa. Sekmīga kinētiskā pārtveršana iespējama tikai gadījumā, ja pretraķete ir īpaši manevrētspējīga un precīza.

Eksperts paskaidroja, ka kodolsprādziens 400-700 kilometru augstumā, kur tiek pārtverta raķete, nav salīdzināms efektivitātes ziņā ne ar šķembu-fugasa sprādzienu, ne tiešu triecienu pa pretinieka raķetes trieciena elementu.

Jūnija sākumā poligonā Kazahstānā Krievijas karavīri izmēģināja pretraķeti, kas, domājams, paredzēta tuvajai pārtveršanai. Eksperti paskaidroja, ka modernizētie pretraķešu līdzekļi izceļas ar lielu ātrumu un jaudīgāku trieciena elementu, savukārt bruņojuma masa un gabarīti nav mainījušies.

Ziņu lente
0