Politika

Kā kārtīgi oktobrēni: Lembergs par valdību un ES dubultajiem standartiem krīzes laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā situācijā Ministru kabinets rīkojas ar pašnodarbinātajiem tā, kā rīkojās ar visu Latvijas tautu iepriekšējās krīzes laikā, uzskata Lembergs; viņš paskaidroja, kādēļ mainījusies ekonomiskās lejupslīdes apkarošanas taktika, un nepiemirsa "paslavēt" Kariņu.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. ASV sankcijas, kas tika uzliktas Ventspils ostai pēc Latvijas valdības pasūtījuma, nodarīja Ventspilij daudz lielāku kaitējumu, nekā koronavīrusa krīze, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs. Par to viņš pastāstīja intervijā avīzei Neatkarīgā.

Visa lieta vēlēšanās

Situāciju tikai un vienīgi apgrūtina jaunie valdības lēmumi par iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļu pārdalīšanu par labu valsts budžetam. Šī iemesla dēļ Ventspils budžets pazaudēs vairāk nekā 90 miljonus eiro, kamēr pabalstu un, piemēram, bērnudārzu pedagogu algu, palielināšanas nepieciešamības dēļ pašvaldības budžeta izdevumi pieaugs par pusmiljonu eiro.

"Caurums 2021. gada budžetā pret šo gadu ir divarpus miljoni. Protams, līdz ar to mēs ierobežosim investīcijas un iepirkumus, tas būs pirmais, kā to kompensēsim," paskaidroja Lembergs.

Situāciju Ventspilī atvieglo tas, ka pilsētai ir atlikti līdzekļi, kas palīdzēs segt deficītu nākamajā gadā.

Lembergs uzskata, ka valdība vienkārši vēlas atņemt naudu visām pašvaldībām, lai pēc tam pa dažādiem kanāliem novirzītu līdzekļus uz pietuvinātajām.

"Mērķis ir, lai viņi varētu nākamajās Saeimas vēlēšanās šajās pašvaldībās uzvarēt," uzskata Lembergs.

Piemēra kārtā viņš minēja Rīgas pašvaldību, kuru nesenajās vēlēšanās kontrolē pārņēma valdības partijas. Ienākumu nodokļa pārdalīšanas dēļ Rīga pazaudēs 40 miljonus eiro, taču valdība sola piešķirt galvaspilsētai 900 miljonus.

"Līdz šim tik dāsni neviens nekad nav aplaimojis nevienu pašvaldību," atzīmēja Lembergs.

Unikāls gadījums

Gada laikā Ventspilī par pusotru reizi palielinājies bezdarbs, un Lembergs uzskata, ka visā vainojama ne tikai pandēmija.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Kā "jūtas" 280 miljoni eiro airBaltic, vai nav pamaz? Dombrovskis par "izmisuma budžetu"

"Bezdarba pieaugumu radīja amerikāņu sankcijas pret valstij piederošo Ventspils brīvostu, kuras tika noteiktas pēc Latvijas valdības pasūtījuma. Pēc Latvijas valdības lūguma amerikāņi ieviesa ekonomiskās sankcijas, un tieši tas izraisīja negatīvus procesus Ventspils tautsaimniecībā un Latvijas tranzīta biznesā kopumā," uzsvēra Lembergs.

Viņš atgādināja, ka šādos apstākļos komercbankas atteicās ne tikai izsniegt kredītus ostai, bet arī pagarināt esošos kredītus, savukārt investoru uzticība tika iedragāta. Sekas būs jūtamas ilgu laiku.

"Tas, ka viena NATO valsts ievieš sankcijas pret citai NATO valstij piederošu ostu, tas, protams, ir unikāls gadījums civilizācijas vēsturē, tā nekad nav bijis. Iedomājieties, ka Tramps lūgtu Putinu noteikt ekonomiskās sankcijas pret Ņujorkas ostu! Notika kaut kas līdzīgs," paziņoja Lembergs.

Viņš uzskata, ka valdība pat neapzinās, cik dziļas sekas būs šīm sankcijām.

Pēc visiem šiem satricinājumiem Ventspils ostas kravu apgrozījums šogad samazinājies par 42%, kamēr Klaipēdas ostā – tikai par 1%, Rīgā – par 26%, Liepājas ostā – par 14%. "Latvijas Dzelzceļa" apgrozījums noslīdējis par 46%.

"Kopš transporta, tranzīta nozares vadību ir pārņēmuši Bordāns ar Linkaitu, viņu darbības sekas ir vienkārši graujošas," uzskata Lembergs.

Pielika roku pie cepures

Tāpat Ventspils mērs izkritizēja valdības pieeju koronavīrusa savaldīšanā. Viņš uzskata, ka pandēmijas pirmajā vilnī daudzi pasākumi bija neadekvāti, savukārt līdzekļi, kas tika piešķirti biznesa atbalstīšanai, tiek sadalīti neefektīvi.

Pēc Lemberga domām, esošā krīzes politika kārtējo reizi pierāda, ka Latvijas valdība neprot domāt ar savu galvu. Iepriekšējās smagās ekonomiskās krīzes periodā 2009. gadā politiķi rosināja tieši pretēju politiku, savelkot ciešāk jostas, samazinot izdevumus un paaugstinot nodokļus. Tādas bija Pasaules Bankas, SVF un Eiropas Komisijas rekomendācijas.

Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Dīkstāves pabalsti: noziedzīga ekonomija

"Vilks kopā ar Dombrovski pielika roku pie cepures un visu precīzi pildīja, ieskaitot to, ka pensionāriem samazināja pensijas.

Tagad otrādi! Tagad ir papildu nauda, lai palīdzētu uzņēmējiem, darba ņēmējiem. Tolaik "Jaunais laiks" bija pie varas, un tagad atkal "Jaunais laiks" ir pie varas, bet rīcība ir pilnīgi pretēja," paziņoja Lembergs, ar to domājot, ka "Jaunais laiks" 2011. gadā ieplūda "Vienotībā", kurai šobrīd ir premjera amats.

Ventspils mērs nepieļauj, ka politiķi vienkārši ir apzinājušies savas kļūdas.

"Nē! Viņi neko nav sapratuši. Kad Eiropas Komisija, Valūtas fonds un Pasaules Banka teica: "Savilkt jostas! Samazināt algas, pabalstus un pensijas! Palielināt nodokļus!" ‒ tad viņi to izpildīja. Primitīvi izpildīja. Pavēlēts palielināt nodokļus? Viņi, kā jau kārtīgi oktobrēni, precīzi izpildīja komandu.

Taču tagad Eiropas Savienība saka: "Ko jūs! Nodokļus nevajag celt. Sildiet ekonomiku!" Tagad ir dota cita komanda. Tas ir tāpēc, ka tagad krīze ir arī vecajā Eiropā. Tagad Vācijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un citviet ir krīze, bet viņi to recepti, kuru viņi 2009. gadā pielietoja pret mums, pret sevi nepielieto. Tāpēc viņi mums tagad saka, ka šādu recepti nevajag pielietot," uzskata Lembergs.

Viņaprāt, tas pierāda, ka valdība nespēj domāt ar savu galvu un grasās atņemt ienākkumus tiem, kam pandēmijas dēļ jau tā ir samazinājušies ienākumi.

Президент Латвии Эгилс Левитс с супругой - Sputnik Latvija
Politika
Prezidentam - 7 tūkstošus eiro: jaunā reforma cels ierēdņu algas

"Neskatoties uz krīzi, vēlas paņemt no tām pašnodarbinātajām personām, kuras tieši tagad ir daļēji zaudējušas savus ienākumus. Tagad pret pašnodarbinātajiem dara tieši to, ko 2008. un 2009. gada krīzē darīja pret visu Latvijas tautu," uzsvēra Ventspils mērs.

Taču pabeigt interviju viņš vēlējies savādāk.

"Tā kā dažas personas, kas uzdodas par pētnieciskajiem žurnālistiem, piemēram, Re:Baltica, visus, kuri kritizē pašreizējo Latvijas valdību, sauc par viltus ziņu (fake news) izplatītājiem, tad es vēlos paziņot, ka Latvijas valsti vada pasaulē visgudrākā, talantīgākā un izglītotākā profesionālā valdošā koalīcija ar Krišjāni Kariņu priekšgalā!" paziņoja Aivars Lembergs.

Ziņu lente
0