Politika

Deputāts aicina latgaliešus ņemt rokās siena dakšas

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankas27-я выставка старинных автомобилей "Олдтаймер-Галерея"
27-я выставка старинных автомобилей Олдтаймер-Галерея - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība grasās ieviest valstī "nodokli par nabadzību" un likt lietotu automobiļu autoīpašniekiem samaksāt par to, ka viņiem nav pieejamas jaunas mašīnas.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Daugavpils pilsētas domes deputāts Mihails Lavrenovs ("Saskaņa") vērsās pie Latgales iedzīvotājiem ar aicinājumu ņemt rokās siena dakšas un iet uz Rīgu.

Par deputāta dusmu iemeslu kļuva Ministru kabineta iecere no 2021. gada 1. janvāra ieviest nodokli par vieglo automobiļu reģistrāciju ar mērķi novērst veco un ekoloģiski kaitīgo vieglo mašīnu reģistrāciju Latvijā.

Pagājušajā nedēļā Latvijas "Auto asociācijas" prezidents Andris Kulbergs paziņoja RigaTV24  raidījumā "Preses klubs", ka tādējādi cilvēkus māna, piesedzoties ar rūpēm par ekoloģiju. Piemēram, kļūdainas CO2 aprēķina kārtības dēļ, par 17% nodoklis pieaugs arī jauniem automobiļiem.

Asociācija aprēķināja, ka valsts ar šī nodokļa palīdzību gadā iekasēs par 24 miljoniem eiro vairāk, nekā līdz šim. Visvairāk tiks "sodīti" importēto dīzeļdzinēja automobiļu īpašnieki.

Saskaņā ar Lavrenova aprēķiniem, atsevišķos gadījumos nodokļa apmērs automobiļa reģistrācijai būs 3,5-5 reizes augstāks, nekā Lietuvā un Igaunijā.

"Jūs, velns parāvis, nopietni? Jūs tur pie sevis Rīgā valdībā reāli domājat, ka vairums Latvijas iedzīvotāju brauc ar dīzeļdzinēja automobiļiem, kas ir vecāki par 5 gadiem, tāpēc, ka viņiem tas patīk? Domājat, katrs, piemēram, Latgales iedzīvotājs var nopirkt sev elektromobili, taču tīri iedzimta nerātnuma pēc pērk sev sasistu 2005. gada izlaiduma dīzeļdzinēja "busiņu" vai džipu?

Служба государственных доходов Латвии - Sputnik Latvija
Nākamā gada nodokļu izmaiņas: ne par labu nabadzīgajiem

Vai jums neienāk prātā tik acīmredzama doma, ka tauta sev pērk vecas mašīnas, jo nevar atļauties nopirkt jaunas, un vēl jo vairāk elektromobiļus, kuri maksā "tik vien" 3-4 reizes dārgāk par parastu jaunu (!) auto?! Kā var reāli cerēt, ka, ja uzskrūvē nodokli, tad Latvijas iedzīvotāji "pārdomās" un nekavējoties pārsēdīsies uz "Teslām"? Kuru, jāsaka, neviens daugavpilietis dzīvē vēl nav redzējis, es pat nerunāju par lauku iedzīvotājiem," uzrakstīja Lavrenovs savā Facebook lapā.

Deputāts atgādināja, ka vidējais Latvijas autoparka vecums sastāda 13,8 gadus. Praktiski visi automobiļi no Latvijā reģistrēto skaita jau ir aizliegts vai arī tuvākajā laikā tiks aizliegts izmantot Eiropā.

"Šīs mašīnas tauta pērk ne aiz labas dzīves! Bet gan tāpēc, ka nevar atļauties nopirkt citu! Paceļot nodokli "veciem" auto, jūs faktiski sodāt cilvēkus par nabadzību, kuri jau tā knapi spēj balansēt uz nabadzības robežas. Latvijas valdība ievieš sava veida know-how - "nodoklis par nabadzību": nevari nopirkt Teslu, maksā par to, ka nevari!" pauž sašutumu Lavrenovs.

Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
"Pasakas par balto vērsīti": Zaiceva parādīja jauno nodokļu aprēķinus

Savu publikāciju viņš pabeidza ar ierosinājumu doties uz Rīgu ar veciem automobiļiem un ar siena dakšām, un pievienoja tā saucamās 1920. gada "Dakšu sacelšanās" fotogrāfiju.

"Tā kā, dārgie latgalieši, velciet ārā savus miljonus un nekautrējieties dzīvot labi! Siena dakšas, cita starpā, arī varat paķert līdzi… Varbūt ir laiks aiziet vai aizbraukt ar jūsu vecajām mašīnām līdz Rīgai un pateikt paldies "gādīgajiem" ministriem? Kā agrāk teica - "jums nav ko zaudēt, izņemot savas ķēdes"!" pabeidza savu revolucionāro aicinājumu deputāts.

Raksta tapšanas laikā ar publikāciju bija padalījušies vairāk nekā 700 reizes.

Ziņu lente
0