Politika

Itālijas scenārijs: vai nav pienācis laiks samazināt Saeimas deputātu skaitu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itālija pārsteidza visu pasauli. Tur notika referendums par parlamenta deputātu skaita samazināšanu un tautas kalpu skaits tika samazināts par trešdaļu. Vai pietiks drosmes izdarīt tāpat Latvijā? Krīze visapkārt, naudas budžetā nepietiek. Vai nav pienācis īstais laiks?

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Latvijā vienmēr deva priekšroku parlamenta atlaišanai, nevis tā samazināšanai. Attiecīgajos portālos nemitīgi vāc parakstus par to, lai sarīkotu jaunas ārkārtas vēlēšanas, jo esošie likumdevēji neatbilst tautas cerībām. Vienu reizi šis triks pat bija izdevies. Tiesa, drīz vien noskaidrojās, ka tautu tas nepadarīja laimīgāku itin nemaz. Taču pats process, acīmredzot, iedzīvotājiem iepatikās, raksta Bb.lv.

Bet varbūt racionālāk tomēr būtu nevis katru gadu rīkot jaunas vēlēšanas, bet gan radikāli samazināt deputātu skaitu? Gan lielu naudu ietaupītu, gan izredzes, ka likumdošanas sanāksmē būs vairāk jēdzīgu cilvēku, arī it kā pieaug.

Samazināt pašiem savu skaitu?

Tautas iniciatīvu Interneta portālā, kuras Saeimai ir pienākums izskatīt, ja tās atbalsta vairāk nekā 10 tūkstoši pilsoņu, jau ir iniciatīva par deputātu skaita samazināšanu no esošajiem 100 līdz 50.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Bonifācija brīvdienas: Saeima atgriezās pie attālināta darba režīma

"Ar šo iniciatīvu tiks mainīta pati būtība "krīzes" pārvarēšanai, jo Saeima būs darbspējīgāka ar 50 Saeimas locekļiem kā arī tik ietaupīta nauda atsijājot "nelietderīgos" Saeimas locekļus. Katram deputātam ir palīgi (1-2), kuri praktiski smagāko darbu padara viņu vietā. Ja tiktu samazināts deputātu skaits, tad beidzot, lai pārvarētu krīzi nevajadzētu samazināt slimnīcu skaitu vai kādam samazināt algu utt. Samazinot deputātu skaitu Saeimā, deputātiem būs lielāka atbildības tautas priekšā, kā arī vieglāk pieņemt lēmumus. Samazinot deputātu skaitu tiktu iegūti finanšu līdzekļi, tādējādi nebūtu nepieciešamības samazināt citu iestāžu skaitu, piemēram, slimnīcas. Deputātu atbildība tautas priekšā palielināsies. Samazinot deputātu skaitu, Saeimas darbspējība nemazināsies, bet drīzāk palielināsies, jo 50 deputātiem ir vieglāk vienoties par konkrētu rīcību nekā 100 deputātiem," uzrakstīja ierosinājuma autors, kurš savāca pat vairāk pār nepieciešamiem 10 000 parakstiem. Taču pie iniciatīvas ir atzīme, ka tā "zaudējusi aktualitāti, Saeimā iesniegta netiks".

Lai gan, pat ja iesniegtu, kurš tad brīvprātīgi piekristu atņemt sev mandātu, atstāt sevi bez darba? Latvijas deputāti atrastu miljonu iemeslu, kāpēc to nav vērts darīt un kāpēc 100 likumdevēji – tas ir ideāls cilvēku skaits valsts pārvaldīšanai.

Itālijas brīnums

Депутат Валдис Калнозолс спит на заседании Сейма - Sputnik Latvija
Pieraduši pie treknas dzīves: tapušas zināmas Saeimas deputātu algas krīzes laikā

Savukārt Itālijā radikāla deputātu skaita samazināšana kļuva par realitāti. Nesenajā referendumā gandrīz 70% balsojumā piedalījušos pilsoņu atbalstīja ideju samazināt Deputātu palātas sastāvu no 630 līdz 400 deputātiem, savukārt Senātā – no 315 līdz 200 cilvēkiem.

Galvenais arguments par iniciatīvu bija šāds – deputātu ir pārāk daudz, un viņi pārāk dārgi izmaksā nodokļu maksātājiem. Šim viedoklim pēdējā laikā piekrita ne tikai valsts iedzīvotāji, bet pat vairums politisko partiju. Latvijā šāds konsenss pagaidām netiek novērots.

Kas deputātam kabatā

Bet vai Latvijas Saeimas deputāti saņem daudz, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm? Absolūtajos skaitļos nedaudz.

К Сейму Латвии вышли протестующие с георгиевскими лентами, требуя Запретить дураков - Sputnik Latvija
Video
Protestā pie Saeimas ēkas izskanēja prasība "aizliegt muļķus"

Visvairāk parlamenta locekļi saņem tieši Itālijā – ap 15 000 eiro mēnesī, bet vismazāk – Bulgārijā (1600 eiro). Dārgi tautas kalpi izmaksā Zviedrijā, Nīderlandē, Austrijā un Vācijā – viņu alga ir virs 10 000 eiro mēnesī.

Ja paskatās uz Latvijas Saeimas algu lapām, teiksim par maija mēnesi, kad deputāti vēl strādāja ar pilnu slodzi, tad var redzēt, ka vidēji mūsu tautas kalps saņēma kaut kur 2200-2300 eiro. Vislielākā alga tajā mēnesī vienam no deputātiem sastādīja 3500 eiro, mazākā – 1700 eiro. Atgādināsim, ka deputātiem piemaksā par darbu komisijās un par citu pienākumu izpildi, tādēļ viņu ienākumi atšķiras.

Vidējā alga valstī šobrīd sastāda 1100 eiro, tātad var uzskatīt, ka deputāts pie mums pelna divas reizes vairāk, nekā statistiski vidējais valsts iedzīvotājs.

Vai par daudz būs?

Kas attiecas uz pašu deputātu skaitu, tad nākas atzīt, ka tas nemaz nav tik liels, salīdzinājumā ar citām valstīm. Tā, Igaunijā, kur dzīvo 1,3 miljoni cilvēku (Latvijā 1,9 miljoni), Rīgikogu ir 101 deputāts. Lietuvā – 141 deputāts ar 2,8 miljoniem valsts iedzīvotāju.

Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija
Politika
Žurnālisti ir neapmierināti: Saeima turpinās darbu attālināti

Citi piemēri. Luksemburgā, kur iedzīvotāju skaits sastāda 600 tūkstoši cilvēku, ir 60 deputāti. Francijas divu palātu parlamentā ir 898 deputāti, Vācijā -700 deputāti, ASV – 535 deputāti, Dienvidāfrikas Republikā – 490, Izraēlā – 120 deputāti, Baltkrievijā – 174 parlamentārieši.

Rezumējot, izskatās, ka mūsu Latvijas tautas kalpi nemaz nav tik dārgi. Pavisam cita lieta ir viņu darba kvalitāte. Šeit pārmetumiem ir daudz vairāk pamata. Bet šo var viegli labot, un pat nekāda atlaišana nav vajadzīga, kas, starp citu, arī maksā paprāvu naudas summu. Vienkārši jāievēl pareizie cilvēki parlamentā. Līdz kārtējām Saeimas vēlēšanām atlikuši divi gadi, tātad laiks pārdomām ir.

Ziņu lente
0