Politika

"Pietiek riet, sāciet sarunu ar Krieviju": deputāts par Makrona vizītes mērķiem Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Франции Эммануэль Макрон
Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas prezidents savā vizītē Latvijā, tāpat kā pirms tam vizītē Lietuvā, norādīja, cik nozīmīgs ir dialogs ar Krieviju.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Francijas prezidenta Emanuela Makrona vizītes Baltijā vienīgais iemesls ir raidīt signālu vietējiem varasvīriem: pietiek riet, sāciet runāt ar Krieviju. Šādu viedokli telekanāla RigaTV24 ēterā pauda Saeimas deputāts Didzis Šmits.

Viņš atgādināja, ka Makrona runās Rīgā dominēja doma par to, ka Baltijas valstīm vajadzīgs dialogs ar Krieviju.

"Skaidrs, ka Makrons gribēja teikt – Krievija ir mūsu – gan Francijas, gan visas Eiropas – stratēģiskais sabiedrotais, bet jums ir jauns uzdevums: pietiek riet, sāciet runāt. Viņa nostādne: tango dejo divatā, bet Krievija nekad nav atteikusies ar mums sarunāties, atteicāmies mēs," konstatēja Šmits.

Viņš piebilda, ka viņaprāt, tas ir vienīgais pamats Makrona vizītei Latvijā.

"Es tagad nesaku, kam taisnība, kam – ne. Jautājums ir par to, ko Makrons ieradās paziņot. Viņš atbrauca, lai pateiktu tieši to. Tas ir viņa vizītes vienīgais skaidrojums, ko es redzu," viņš piebilda.

Iepriekš vēstīts, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons vizītē Latvijā aicināja atsākt dialogu ar Krieviju.

Сопредседатель РСЛ Мирослав Митрофанов (в центре) возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Politika
Politiķis: Latvija nepievērsīs uzmanību Makrona ieteikumam sākt dialogu ar KF

"Mēs neesam naivi, taču mums ir jāatjauno dialogs ar Krieviju, lai rastu risinājumus tad, kad ir nepieciešams," paziņoja Makrons savā paziņojumā presei Rīgas pilī otrdienas vakarā. Francijas prezidents uzsvēra, ka "dialogs ar kaimiņvalsti nenodarīs kaitējumu Eiropas vēsturei", un, pēc viņa sacītā, ir nepieciešams skatīties nākotnē.

Francijas prezidents atzīmēja, ka zina Latvijas un Krievijas vēsturiskās attiecības, pauda sapratni par to, ka viņa piedāvājums par dialoga uzsākšanas ar Krieviju nepieciešamību izraisīs jautājumus un komentārus. Taču viņš atzīmēja, ka vēlētos veidot stratēģisku dialogu, šajā kontekstā sniedzot abpusēju caurspīdīgumu, izpratni un "garantējot Latvijas drošību".

Dialogs ar Krieviju, pēc viņa sacītā, palīdzētu cīņā ar kiberdraudiem. Ir jāveido "drošības arhitektūra", uzsvēra Francijas prezidents, lai nostātos uz uzticības ceļa, kas nenotiek vienā dienā.

Ziņu lente
0