Politika

"Slavu izslēdza par muļķību": Ušakovs par Dombrovska izslēgšanu no "Saskaņas"

© Sputnik / Sergey MelkonovPartijas "Saskaņa" kongress. Vjačeslavs Dombrovskis, Jānis Urbanovičs un Nils Ušakovs
Partijas Saskaņa kongress. Vjačeslavs Dombrovskis, Jānis Urbanovičs un Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vjačeslavs Dombrovskis tērēja laiku partijā nevis reformu īstenošanai, bet gan tam, lai pierādītu, ka ir "krutāks" par "Saskaņas" līderi Jāni Urbanoviču, uzskata bijušais Rīgas mērs N

RĪGA, 17. septembris – Sputnik. Bijušais "Saskaņas" līderis, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs komentēja Vjačeslava Dombrovska izslēgšanu no partijas. Pēc viņa sacītā, deputātu izslēdza nevis par brīvdomību vai neatkarību, bet gan par nemotivētu un nepamatotu muļķību.

Вячеслав Домбровский - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis pastāstīja, kad pametīs "Saskaņu" un kā pārvarēt Latvijas atpalicību

Partijas "Saskaņa" Rīgas nodaļa 15. septembra sēdē pieņēma lēmumu par nolikuma pārkāpumiem izslēgt Vjačeslavu Dombrovski, kā arī Ļubovu Švecovu, paziņoja politiskā spēka līderis Jānis Urbanovičs. Nākamajā dienā kļuva zināms, ka deputāti tika izslēgti arī no "Saskaņas" Saeimas frakcijas.

Nils Ušakovs, komentējot notikumus, paziņoja, ka Dombrovskim partijā tika piešķirtas visas iespējas īstenot iniciatīvas, taču tā vietā politiķis tērēja laiku tam, lai pierādītu, ka viņš ir pārāks par Jāni Urbanoviču.

"Vjačeslavam Dombrovskim partijā "Saskaņa" tika dotas visas iespējas un resursi, lai īstenotu visdažādākās pārmaiņas, reformas un transformācijas. Godīgi, nevienam no jaunajiem vai vecajiem "Saskaņas" biedriem, nav bijis tāds atbalsts partijas iekšienē kā Slavam. Uz rokām ienesa un tālāk uz rokām arī nēsāja," rakstīja Ušakovs savā Facebook lapā. "Bet visus savus talantus un laiku Slava tērēja tam, lai pierādītu apkārtējiem, ka viņš ir krutāks par Jāni Urbanoviču. Mērķis droši vien bija dziļi cēls. Bet savu varenību var pierādīt tikai ar darbiem, nevis ar nemitīgu akadēmisku pļāpāšanu par tēmu - vai ir dzīvība uz Marsa. Pie tam, būsim atklāti, Urbanovičs vienmēr ir bijis slavens ar savām pacietības spējām. Tomēr arī tās nespēja glābt. Vjačeslavu no partijas izslēdza ne par brīvdomāšanu vai neatkarību. Slavu no partijas izslēdza par nemotivētu un nepamatotu muļķību."

Kā attīstījās konflikts

Pagājušajā nedēļā Vjačeslavs Dombrovskis paziņoja, ka pamet partijas "Saskaņa" valdi, ņemot vērā augošās pretrunas vīzījā par partijas darbību. "Sākot ar nepieciešamību sniegt skaidru vērtējumu korupcijas skandāliem Rīgas domē un beidzot ar kaut kādas partijas izejas stratēģijas trūkumu "sarkano līniju" dēļ," paskaidroja Dombrovskis. Tāpat viņš pauda nožēlu saistībā ar to, ka partijas pat izgāšanās vēlēšanās nelika biedriem aizdomāties. Un par šāda partijas darba iznākumu kļūs tas, ka vēlēšanās tā vairs nepiedalīsies. Tomēr Dombrovskis grasījās palikt partijā un turpināt darbu "Saskaņas" Saeimas frakcijā.

Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis, būdams pārliecināts, ka "Saskaņu" sagaida izgāšanās, pameta partijas valdi

Savukārt deputāte Ļubova Švecova vienā no komentāriem sociālajā tīklā Facebook uzrakstīja, ka "Saskaņas" līderis Jānis Urbanovičs partijas kongresā paziņoja, ka gaida, ka viņu kāds "nocels". Švečova paziņoja, ka "viņai roka nenodrebēs", taču uzreiz piebilda, ka tas ir tikai joks.

Atbildes kārtā Urbanovičs paziņoja, ka, ja viens partijas loceklis saka par citu, ka viņš "jānovāc", un uzsver, ka viņam "roka nenodrebēs", tad to nevar nosaukt nedz par asprātīgu, nedz koleģiālu, nedz ētisku rīcību. Viņš aicināja "Saskaņas" valdes locekļus sniegt vērtējumu situācijai, savukārt attiecībā pret tiem, "kuri savu atrašanos mūsu partijā un frakcijā tagad uztver kā kļūdu, pieņemt skaidrus lēmumus un šo kļūdu izlabot".

Kolēģi aizstāvēja tas pats Dombrovskis. Viņš paskaidroja, ka Švecova, runājot par to, ka viņai "nenodrebēs roka", runāja par balsojumu partijas kongresā.

Kā Sputnik Latvija paziņoja pati Švecova, Urbanoviča emocionālās reakcijas katalizators ir pilna "Saskaņa" izgāšanās Rīgas domes vēlēšanās un 60 tūkstošu cilvēku uzticības zaudēšana, kuri bija potenciālie partijas vēlētāji.

Pēcāk Dombrovskis paziņoja, ka izskata iespēju veidot jaunu politisko partiju, ja izlems balotēties nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Ziņu lente
0