Politika

Rajevskis par "Saskaņas" krīzi: cilvēkiem apnicis balsot par mūžīgo opozīciju

© из личного архива Филиппа РаевскогоПолитолог Филипп Раевский
Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairs nav aiz kalniem tas brīdis, kad "Saskaņa" kļūs par mazu marginālu partiju, kurai nav nedz ietekmes, nedz nopietna vēlētāju atbalsta.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Frakcijas "Saskaņa" loceklis Saeimā Vjačeslavs Dombrovskis iepriekš paziņoja, ka pamet partijas valdi pēdējā laikā padziļinājušos pretrunu ar līdzgaitniekiem dēļ. Viņš atzīmēja, ka partijas vadībai nav nekādas izejas stratēģijas "sarkano līniju" dēļ.

"Saskaņas" krīze ir saistīta ar vairākiem faktoriem vienlaikus, uzskata Latvijas politologs Filips Rajevskis.

"Partija apzīmēja savas "sarkanās līnijas", un, neraugoties uz klātbūtni parlamentā vai domē, tai nav piekļuves varai. Savdabīgās attieksmes pret svarīgiem Latvijas politikas jautājumiem dēļ "Saskaņa" sevi pašizolēja. Tas stipri ietekmē attiecības ar vēlētājiem. Cilvēkiem apnīk balsot par tiem, kas visu laiku sēž opozīcijā. Kritika – tas, protams, ir labi, bet vēlētāji vēlas, lai viņu pārstāvji reāli strādā viņu labā, nevis vienkārši sēž opozīcijā un kritizē," paziņoja Rajevskis Sputnik Latvija.

Tāpat viņš atzīmēja, ka "Saskaņa" sen jau neizceļas ar lielu vēlētāju skaitu.

"Viņi vienmēr ir slēpuši to aiz procentiem, sevišķi, ja ņem iegūto mandātu skaitu domē. Taču absolūtais balsu skaits, kas tika atdotas par "Saskaņu", katrās jaunās vēlēšanās samazinās. Partijas vēlētāji vai nu neiet uz vēlēšanām, vai arīdzan maina savu politisko izvēli," paskaidroja Rajevskis.

Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis, būdams pārliecināts, ka "Saskaņu" sagaida izgāšanās, pameta partijas valdi

Pēc viņa sacītā, pēdējās Rīgas vēlēšanās uzvarētājs – "Progresīvie" – identificēja "Saskaņu" kā savu galveno konkurentu.

""Progresīvie" bija ieinteresēti jaunos nelatviski runājošos vēlētājos, un viņu rezultāts Rīgas domes vēlēšanās parādīja, ka viņiem kaut kas sāk izdoties. "Progresīvie" pievilka pie sevis jauno vēlētāju paaudzi, kuri varēja balsot par "Saskaņu"," konstatēja eksperts.

Rajevskis norādīja, ka viss faktoru kopums padara partijas stāvokli pietiekami nestabilu.

"Pilnībā "Saskaņa" no Latvijas politiskā horizonta nepazudīs, taču var kļūt par mazu marginālu partiju, kurai nav nedz ietekmes, nedz nopietna vēlētāju atbalsta," nobeigumā sacīja Sputnik sarunas biedrs.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās "Saskaņa" ieguva 16,89% vēlētāju balsu pie kopējās vēlētāju aktivitātes 40,58% un saņēma 12 vietas jaunajā galvaspilsētas pašvaldības sasaukumā.

Ziņu lente
0