Politika

LKS pie pārrunu galda ar Nacionālo apvienību: kā strādās jaunā Rīgas dome

© Sputnik / Sergey MelkonovТабличка на здании Рижской думы
Табличка на здании Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis apsprieda ar opozīciju Frakciju padomes izveidi, kā arī piedāvāja pilsētas komiteju priekšsēdētāju vietnieku amatus.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Mēra amata kandidāta Mārtiņa Staķa iniciatīva uzaicināt darbam topošo opozīciju guva attīstību. Gandrīz visas opozīcijas partijas (izņemot "Saskaņu") jau paviesojās pārrunās ar topošo mēru.

Кот Кузя в Рижской думе - Sputnik Latvija
Ēra beigusies: Kuzja vairs neatgriezīsies Rīgas domē

Pēc tikšanās ar opozīciju (juridiski tā vēl ir topošā opozīcija, taču faktiski kaut kādu pārmaiņu varbūtība ir niecīga) mēra kandidāts Mārtiņš Staķis pastāstīja par diviem piedāvājumiem, kuri tika apspriesti tikšanās reizēs. Pirmkārt, tā ir konsultatīvās institūcijas – Frakciju padomes – izveidošana, kuras darbā piedalīsies visu Rīgas domē ievēlēto partiju pārstāvji.

Šāda institūcija – koalīcijas partijām – jau sen pastāv valdībā. Koalīcijas frakciju sadarbības padome, veicot slēgtas sēdes, apspriež darba scenāriju un darba dienas kārtību pirms kārtējām valdības sēdēm. Faktiski tajā valdības frakcijas arī vienojas. Starpība tajā, ka Koalīcijas padome strādā no medijiem slēgtā režīmā, savukārt valdības sēdes ir publiskas un tiek translētas tiešraidē (izņemot slēgtus un konfidenciālus jautājumus).

Tam, kas tiek piedāvāts Rīgas domē, spriežot pēc visa, jābūt progresīvākam veidam. Frakciju padomē piedalīsies arī opozīcijas partijas. Pirms vairāk nekā 10 gadiem šāda konsultatīva institūcija Rīgas domē jau bijusi, taču līdz ar "Saskaņas" atnākšanu pie varas to likvidēja. Kopš tā laika sadarbība starp koalīciju un opozīciju, būtībā, tika izbeigta. Lai gan šajā gadījumā, un visas puses pārrunās to atzīmēja, tā var nest labumu visiem. Opozīcijai – iespēju izvirzīt savus ierosinājumus, piedāvāt risinājumus un labāk gatavoties komiteju un pašas domes sēdēm (iepriekš mēdza būt, ka dienas darba kārtība tikai noteikta dažas stundas pirms sēdes), koalīcijai – ļaus ietaupīt laiku un enerģiju darbam dienas kārtības jautājumos.

Pēc tikšanās ar mēra kandidātu bijušais Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs (tagad pārvēlēts domes deputāts no partijas "Gods kalpot Rīgai") atzīmēja, ka pirms gada gan Dainis Turlais, gan Oļegs Burovs, kuri ieņēma domes priekšsēdētāja amatu, piedāvāja opozīcijai līdzīgu risinājumu – konsultatīvās institūcijas izveidošanu, taču toreiz šīs iniciatīvas palika bez uzmanības. Šoreiz gan viss var izdoties.

Информационный день в Общереспубликанском обществе ветеранов - Sputnik Latvija
Burovs pastāstīja, no kā ir atkarīgs Rīgas nākamā gada budžeta apmērs

"Gods kalpot Rīgai" pārstāvjus pārrunās ar mēra kandidātu, šķiet, ieinteresēja arī otrā koalīcijas piedāvājuma daļa: pilsētas komiteju priekšsēdētāju vietnieku amati. Taču ar atrunu: GKR atbalsta šo piedāvājumu, tomēr vēlas zināt, vai priekšsēdētāju vietnieki saņems reālas pilnvaras un iespējas īstenot savus piedāvājumus vai arīdzan tikai nominālu dalību komitejas darbā. Konkrētus komiteju nosaukumus pagaidām neviens nav paziņojis.

Latvijas Krievu savienību (LKS) pārstāvēja tās līdzpriekšsēdētājs un Rīgas domē ievēlētais Miroslavs Mitrofanovs. Pret perspektīvām sadarboties ar koalīciju viņš attiecas divējādi. No vienas puses, pauž gatavību sadarboties saimnieciskos jautājumos, padarot domes darbu efektīvāku. No otras – sola topošajiem partneriem balsot stingri "pret", ja komitejās sāksies runas par kārtējiem LKS vēlētāju interešu pārkāpumiem. Ņemot vērā "ideoloģisko atšķirību ar dažām koalīcijas partijām", viņš atzīmēja, ka šādi gadījumi ir iespējami. Turklāt LKS nopietnāk jāizvērtē sadarbības iespēja ar labējo koalīciju – vai plusi, kas tiks iegūti no kaut kādiem amatiem, segs iespējamos imidža zaudējumus šādas sadarbības dēļ. Miroslavs Mitrofanovs pauda cerību, ka līdz galīgajam lēmumam frakcija gūs iespēju iepazīties ar topošās koalīcijas rīcības programmu, lai būtu lietas kursā par to, kādus lēmumus grasās pieņemt partijas.

"Saskaņa" izvēlējās trešo variantu – uz tikšanos ar Rīgas mēra kandidātu nenākt. Rīgas domes frakcijas priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova paziņoja, ka partija ir gatava sadarboties ar koalīciju, tomēr, lai piedalītos pārrunās, jāsagaida esošo deputātu kandidātu mandātu apstiprināšana. Iepriekšējā vakarā partijā norisinājās valdes sēde, kur, spriežot pēc visa, tika apspriests "Saskaņas" līnijas jautājums pārrunās ar topošo domes koalīciju. Lēmums neiet uz pārrunām, iespējams, ir šīs sēdes iznākums. Kā arī deputāta Vjačeslava Dombrovska nesenā izstāšanās no partijas valdes.

Кандидат в мэры Риги Мартиньш Стакис - Sputnik Latvija
Staķis kļūs par mēru: Rīgā izveidota jauna valdošā koalīcija

Komentējot "Saskaņas" pozīciju, mēra kandidāts Staķis paziņoja: "Mūsu lieta ir piedāvāt, viņu lieta – atteikties." Tiesa, kā viņš atzīmēja, sadarbības piedāvājumu opozīcijai viņš izteiks arī turpmāk.

Kopumā Rīgas domē veidojas interesanta aina. Nacionālā apvienība sēž pie pārrunu galda ar Latvijas Krievu savienību un citiem opozīcijas partiju pārstāvjiem (lai gan cik daudz skanēja runu par "sarkanajām līnijām" pirms vēlēšanām) un nekādā veidā necenšas taisnoties sava elektorāta priekšā. Iespējams, tāpēc, ka Staķis jau uzskatāmi nodemonstrēja, ka visādam gadījumam viņš var iegūt opozīcijas balsu vairākumu. Taču galvenais jautājums ir un paliek – cik dzīvotspējīgi būs koalīcijas piedāvājumi opozīcijas partijām – vai tas ir reāls ielūgums sadarboties, vai arī nosacījumi, kas tiks nosprausti, izrādīsies neizpildāmi? Tas noskaidrosies jau pēc balsojuma par mēra apstiprināšanu amatā.

Ziņu lente
0