Politika

Lukašenko neapmeklēs Latviju, lai apspriestu tranzītu un BelAES: Baltija ievieš sankcijas

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко выступает на митинге, организованном в его поддержку на площади Независимости в Минске
Президент Белоруссии Александр Лукашенко выступает на митинге, организованном в его поддержку на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis aizliegs iebraukšanu virknei Baltkrievijas amatpersonu. Vēlāk, iespējams, sankciju saraksts tiks paplašināts.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Baltijas valstis izsludinājušas sankcijas pret aptuveni 30 Baltkrievijas amatpersonām. Viņu vidū ir arī valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta Reuters, atsaucoties uz Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu.

Обращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов - Sputnik Latvija
Lukašenko paziņoja par "diplomātisko slaktiņu" pret Baltkrieviju

Aģentūra vēsta, ka sankciju sarakstā iekļautajām personām tiks aizliegta iebraukšana Baltijas valstīs. Nausēda informēja, ka sankciju saraksts ir pirmais solis, vēlāk tas, iespējams, tiks paplašināts.

Atgādināsim, ka 9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Терминал СПГ в Клайпеде, архивное фото - Sputnik Latvija
"Lukašenko nekad nepiedos": Lietuva var zaudēt "ekonomikas dievu"

ES paziņoja, ka neuzskata prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā par taisnīgām un godīgām, un atteicās atzīt to rezultātus. ES valstu līderi vienojās par individuālo sankciju vēršanu pret Baltkrieviju par vardarbīgu metožu pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata ES, par vēlēšanu falsifikāciju. EP saskaņo sarakstu, kurā plānots iekļaut aptuveni 20 augsti stāvošus ierēdņus. ES plāno piešķirt finansiālo atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un no varasiestāžu darbinieku darbībām cietušajām personām.

Baltijas valstis saskaņoja savu sarakstu, pret kurā iekļautajām personām vērstas sankcijas. Visaktīvāk strādāja Lietuva, kas piedāvāja plašāku individuālo sankciju sarakstu nekā ES.

Ziņu lente
0