Politika

Vai Rīga var kļūt latviska? Krievu jautājums galvaspilsētas vēlēšanās

© Sputnik / Sergey MelkonovМарш в защиту русских школ "Наш выбор". 15 сентября 2018 г.
Марш в защиту русских школ Наш выбор. 15 сентября 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vieni sola bērnudārzus latviešu valodā un repatriācijas fondu, bet citi – papildu krievu valodas stundas un pieminekļa Atbrīvotājiem aizsardzību: kā nacionālais jautājums atspoguļojās priekšvēlēšanu programmās un kādas partijas vispār nolēma to nepieminēt.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik, Andrejs Solopenko. Cik svarīgas ir nacionālās tēmas galvaspilsētas pašvaldības vēlēšanās? Atbildi uz šo jautājumu var atrast partiju programmās, kuras uzreiz norādīs, kādi politiskie spēki vēlas iegūt krievvalodīgo balsis, kam tiks latviešu atbalsts, bet kurš, tieši pretēji, tiecas nerosināt šos jautājumu, cerot, ka par viņiem nobalsos abas grupas.

Īstie nacionālisti

Saskaņā ar Satversmes preambulu, Latvijas valsts garantē latviešu nācijas, tās valodas un kultūras attīstību un pastāvēšanu gadsimtu garumā. Dokumentā norādīts, ka viens no sabiedrības saliedēšanas pamatiem ir latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda Latvijā. Tai pašā laikā 56% rīdzinieku ikdienā izmanto krievu valodu, kas sniedz iespēju dažādiem politiskajiem spēkiem paziņot par "draudu latviešu nācijai" un pacensties iegūt balsis uz šīs tēmas rēķina.

Автомобиль провалился в яму на улице Гертрудес - Sputnik Latvija
Politika
Ceļi un korupcija: kas pirms vēlēšanām rūp rīdziniekiem

Vieno no tādām partijām ir Nacionālā savienība "Taisnīgums", kura Rīgā iesniegusi sarakstu no 7 cilvēkiem. Savā programmā šī politiskā spēka kandidāti tieši paziņo. ka "esam nacionālisti, un par mērķi izvirzām latviešu īpatsvara pieaugumu Rīgā, kur mūsu ir tikai 47%". Šim nolūkam partija piedāvā izveidot galvaspilsētā repatriācijas fondu latviešu reemigrācijai un ārzemnieku repatriācijai, ierobežot ārzemju studentu un jaunu migrantu - viesstrādnieku iebraukšanu un vispār "izveidot latvisku pilsētvidi".

Turklāt kandidātiem ir svarīgi veikt visu bērnudārzu pāreju uz mācībām tikai un vienīgi latviešu valodā un nojaukt pieminekli Atbrīvotājiem Pārdaugavā. Tāpat Nacionālā savienība saskata nepieciešamību Valsts valodas centra vietā izveidot represīvāku iestādi – Valodas kontroli. Protams, šī politiskā spēka iekļūšanas izredzes domē ir niecīgas – tās reitings sastāda procenta daļas, tomēr, kā norāda politoloģe Ilga Kreituse, partija ir nacionālāka, nekā Nacionālā apvienība, un ar labu reklāmu tai var izdoties paņemt sev daļu Nacionālās apvienības elektorāta.

Mācības tikai un vienīgi latviešu valodā

Patiešām, ilgu laiku nacionāli noskaņotais latviešu elektorāts atbalstīja lielākoties Nacionālo apvienību, tiesa, tagad, kā norādīja eksperte, tās vēlētāji pievelc daudz radikālākus spēkus. Tādēļ Nacionālajai apvienībai acīmredzami derētu aizdomāties par savu turpmāko stratēģiju, vēl jo vairāk tāpēc, ka jau šobrīd ir politiskie spēki, kuri noteikti "nokodīs" tai daļu vēlētāju. Piemēram, uz šo grupu pretendē "Jaunā Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kuras vēlas īstenot galvaspilsētā pāreju uz mācībām tikai un vienīgi valsts valodā.

"Izglītība latviešu valodā – visās Rīgas skolās," teikts JKP programmā

Табличка на здании Рижской думы - Sputnik Latvija
Politika
Priekšvēlēšanu aģitācijai atvēlēts jau miljons: kādas partijas iztērējušas lielākas summas

"Jaunā Vienotība" paziņo par mācību nozīmi latviešu valodā bērnudārzos.

"Pašvaldības bērnudārzos mācības būs valsts valodā," norādīts šīs partijas programmas trešajā punktā.

Tiesa, par skolām tajā nav neviena vārda, taču starp Rīgas domes deputātu kandidātiem ir bijušais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kurš spēja izvilkt cauri likumu, saskaņā ar kuru no 2021. gada 1. septembra vidusskolās visām mācībām jānotiek latviešu valodā. Un, protams, ka, pēc ievēlēšanas pašvaldībā, viņš sāks rūpīgi skatīties, kā skolas ievēros likumdošanu.

Līdzīgus uzskatus demonstrē arī Nacionālā apvienība, kura uzstājas kopējā sarakstā ar Latvijas Reģionu apvienību. Īpaša prioritāte viņiem ir izglītības programma valsts valodā pirmsskolas vecuma bērniem. Pēc partijas domām, tai ir jābūt pieejamai visiem Rīgas iedzīvotājiem un jāstājas spēkā no 2022. gada 1. septembra. Tātad Nacionālā apvienība, līdzīgi "Jaunajai Vienotībai", vēlas, lai visi Rīgas bērnudārzi pāriet uz mācībām tikai un vienīgi latviešu valodā, un nacionāli domājošiem vēlētājiem nāksies izlemt, kam no tiem dot priekšroku vēlēšanās.

Uzsvars uz pilsētas attīstību

Bloks "Attīstībai/Par!" un "Progresīvie", kuram, spriežot pēc reitingiem, ir reālas izredzes uzvarēt vēlēšanās, nolēma apiet asos nacionālos jautājumus un koncentrēties uz pilsētas attīstības, cerot tādējādi iegūt rīdzinieku balsis, neatkarīgi no dzimtās valodas. Par izglītību apvienība norādījusi, ka nodrošinās vietu bērnudārzā visiem Rīgas bērniem vecumā no pusotra gada, godīgi finansēs tostarp arī privātos bērnudārzus, savukārt skolās no pirmās klases bērni varēs apgūt angļu valodu, IT, eksaktās zināšanas un mākslu.

Кристиан Розенвалдс - Sputnik Latvija
Latviešu politologs salīdzināja Rīgas vēlēšanas ar skaistuma konkursu

Pēc līdzīga principa virzās arī "Gods kalpot Rīgai", kurai Latvijas galvaspilsētai jākļūst arī par Latvijas izglītības centru. Tādēļ partija uzstāda sev mērķi motivēt skolotājus, ieinteresēt skolēnus un padarīt izglītību mūsdienīgu, kā dēļ skolas ir jāaprīko ar jaunām datorklasēm, bet skolēniem jānodrošina planšetes. Savukārt KPV LV paziņo par pašvaldības apmaksātas bērnudārza vietas nozīmi un bezmaksas pamatizglītību, vidējo izglītību vai profesionālo izglītību.

Interesanti, ka šoreiz par mācībām latviešu valodā skolās un bērnudārzos noklusēja arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). ZZS liek uzsvaru uz jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecību, veselīgu Latvijas ēdiena nodrošināšanu skolēniem un finansējuma piešķiršanu bezmaksas bērnu ārpus klases nodarbībām. Protams, ZZS elektorāts parasti ir latvieši, taču, kā norādīja politologs Jānis Ikstens, daļa "Saskaņas" atbalstītāju izskata ZZS, kā otru izvēli, tādēļ, iespējams, tā arī nolēma izlīdzināt stūrus.

Likme uz krievu vēlētājiem

Pati "Saskaņa" priekšvēlēšanu programmā tiek pozicionēta kā partija, pateicoties kurai galvaspilsētā tika nodrošināts starpnacionālais miers.

"Rīga vienmēr būs pilsēta, kurā vienādi komfortabli jutīsies gan rīdzinieki latvieši, gan nelatvieši," norādīts tekstā.

Tāpat šis politiskais spēks turpinās rīkot bezmaksas latviešu valodas kursus krievvalodīgajiem rīdziniekiem un fakultatīvās nodarbības dzimtajā valodā galvaspilsētas mazākumtautību skolās.

Par fakultatīviem runā arī partija "Alternatīva", paziņojot, ka tā ir par izglītību dzimtajā valodā.

Алексей Шарипов - Sputnik Latvija
Šaripovs: Latvija tuvojas fašismam, ja Rīgā aizliegts runāt dzimtajā valodā

Par to uzstājas arī Latvijas Krievu savienība, kam plāno "iecelt par skolu un bērnudārzu direktoriem tādus speciālistus, kas maksimāli saglabās rīdzinieku bērnu nacionālo identitāti". Vēl LKS garantē "taisnīgu resursu sadali izglītības iestādēm neatkarīgi no mācībvalodas" un piedāvā "nodrošināt iespēju lietot krievu valodu saziņā ar pašvaldības uzņēmumiem un iestādēm".

Neskaitot to, LKS sola "Rīgas pasākumu kalendārā latviešu svētkus bagātināt ar kultūras pasākumiem, kas atbilst krievu un citu kopienu tradīcijām", kā arī saglabāt un restaurēt pieminekli Atbrīvotājiem.

Par jebkādu vēstures pieminekļu nojaukšanas aizliegšanu paziņo arī "Jaunā saskaņa". Vēl šī partija uzskata par svarīgu nodrošināt brīvu mācībvalodas izvēli Rīgas skolās un bērnudārzos, tādējādi arī cerot uz krievvalodīgo balsīm.

Ziņu lente
0