Politika

Politologs: Polija iejaucas ne tikai Baltkrievijas lietās vien

© Foto : МПГУЭксперт Владимир Шаповалов
Эксперт Владимир Шаповалов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Poļu politiķa ieteikums noteikt sankcijas Krievijai par notikumiem Baltkrievijā demonstrē zināšanu trūkumu par Baltkrievijas un Krievijas attiecībām, uzskata politologs Vladimirs Šapovalovs.

RĪGA, 15 augusts – Sputnik. Sankcijas par notikumiem Baltkrievijā, kur jau vairākas dienas pēc prezidenta vēlēšanām nenoklust protesti, ir jāievieš pret Krieviju, klāstīja Eiropas Parlamenta deputāts no Polijas Jaceks Sariušs-Voļskis.

Viņaprāt, sankcijas pret Minsku atgādina "sodu zobenam, ne rokai", un, ja būtu iespējams neitralizēt Krievijas iejaukšanos, baltkrievi it kā tiktu galā ar demokrātijas celšanu.

Мирная акция протеста в Беларуси - Sputnik Latvija
Polijas Aizsardzības ministrija: NATO nevajadzētu iejaukties situācijā Baltkrievijā

Maskavas valsts pedagoģijas universitātes Vēstures un politikas institūta direktora vietnieks, politologs Vladimirs Šapovalovs intervijā Sputnik Lietuva pastāstīja, ka pēdējos gadu desmitus Polijas politiku vada ASV.

"Domāju, poļu deputāts spriež pēc sevis, jo ir skaidrs, ka visas Polijas darbības pēdējos gadus, pat gadu desmitus vada ASV. Polijai ir izteikti ierobežota suverenitāte, un kaut vai fakts, ka Polija gatavojas maksāt par amerikāņu bruņoto spēku dislokāciju savā teritorijā, liecina par to, cik ierobežota ir Polijas valsts autoritāte, jo Polija ir atkarīga no ASV," konstatēja politologs.

Šapovalovs norādīja, ka poļu politiķa paziņojums jāuzskata par iekšpolitiskas iejaukšanās mēģinājumu Baltkrievijas lietās.

"Baltkrievija ir suverēna valsts, Krievija ciena Baltkrievijas suverenitāti, un, pats par sevi saprotams, nekādas iejaukšanās vēlēšanās Baltkrievijā nav un nevar būt. No šī viedokļa Polijas paziņojums ir rupja iejaukšanās Baltkrievijas lietās, Krievijas iekšējās lietās. Šis paziņojums jāuzskata par mēģinājumu ietekmēt Baltkrievijas iekšpolitiskās lietas. Protams, šis paziņojums ir nedraudzīgs Baltkrievijas tautai un Krievijas tautai," teica Šapovalovs.

Viņš uzskata, ka EP deputāta vārdi norāda: viņš absolūti neizprot politisko situāciju starp Baltkrieviju un Krieviju.

"Sankcijas pret Krieviju ir smieklīgas, jo pret mums jau ieviests tik daudz dažādu sankciju ar dažādiem iemesliem un bez jebkādiem iemesliem, ka jau ir grūti izdomāt, kādas vēl sankcijas vērst pret Krieviju. Protams, no rietumvalstu puses šis paziņojums ir bezatbildīgs. Paziņojumam, manuprāt, nav nekādas praktiskas jēgas, taču tas iekļaujas kopējā Krievijai naidīgajā kontekstā. (..) Uzskatu, ka poļu politiskais darbinieks apliecina savu nekompetenci – viņš neizprot situāciju Krievijas un Baltkrievijas attiecībās. Tomēr šajā gadījumā viņš ir tikai tāds propagandists, kurš piedalās informācijas karā pret Krieviju," teica politologs.

Ziņu lente
0