Politika

Vācu telekanāls nosaucis par "okupantiem" padomju karavīrus VDR

© Sputnik / Viktor Temin / Pāriet pie mediju bankasСоветские войска в Берлине, 1945 год
Советские войска в Берлине, 1945 год - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban austrumvācieši, pateicoties savai vēsturiskajai atmiņai, atbalsta attiecību uzlabošanu ar Krieviju, lai arī iepriekš Rietumu karaspēku grupas klātbūtne kaitināja vietējos iedzīvotājus.

RĪGA, 19. maijs – Sputnik. Vācu telekanāls MDR laidis klajā sižetu, kas veltīts PSRS un Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR) attiecībām. Padomju militārais kontingents tajā nodēvēts par okupācijas varu, vēsta RIA Novosti.

Pagājušā gadsimta 80.gados VDR un PSRS draudzību gan Maskava, gan austrumu Berlīne apzināti uzturēja tikai formālā un bezpersoniskā līmenī, apgalvo materiāla autori.

Историк Игорь Гусев - Sputnik Latvija
Intervija
Zaudētāju triumfs: šodien krieviem Latvijā atriebjas par uzvaru Lielajā Tēvijas karā

"Privātie sakari starp VDR dislocētajiem padomju karavīriem un vietējiem iedzīvotājiem nekur nepazuda, notika pat kāzas. Tomēr krievi VDR līdz viņu aiziešanai daudzu acīs pārsvarā bija okupanti. Kaitināja viņu manevri, militārās tehnikas izdangātie ceļi un lauki, kā arī virsnieku sievas, kas no rītiem sapirka visu veikalos. Kad krievi beidzot aizgāja, tā saucamā "draudzība" bija jau sen aizmirsta," klāsta sižetā.

Pie tam publikācijas autori apliecināja, ka tagad austrumvācieši, pateicoties savai vēsturiskajai atmiņai, atbalsta attiecību uzlabošanu ar Krieviju.

"Tomēr vienmēr, kad kaut kas notiek, piemēram, karš vai vēlēšanas austrumvācieši pārsvarā reaģē citādi nekā rietumvācieši. Tas saistīts ar viņu vēsturi," materiālā sniegts Halles-Vitenbergas universitātes jauno laiku vēstures profesora Zilkes Satukova viedoklis.

Rietumu karaspēku grupas radīšanas vēsture saistīta ar Vācijas pēckara iekārtas politisko un ekonomisko principu īstenošanu, ko izstrādāja sabiedrotās valstis. Pēc Otrā pasaules kara Vācijas teritorija saskaņā ar Deklarāciju par Vācijas sakāvi, tika sadalīta četrās okupācijas zonās: padomju, amerikāņu, angļu un franču. 1945.gada jūnijā okupācijas režīma īstenošanai padomju zonā daļa bruņoto spēku no 1. un 2. Baltkrievijas, kā arī 1. Ukrainas frontes sastāva tika apvienoti Padomju okupācijas spēku grupā Vācijā.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург. - Sputnik Latvija
Poļi vēlas pārbaudīt Krievijas dokumentus par Otro pasaules karu

Pēc VDR dibināšanas (1949.gads) šī grupa atbilstoši Ģenerālštāba direktīvai no 1954.gada 26.marta tika nosaukta par Padomju bruņoto spēku grupu Vācijā. 70.-80. gados tā bija cīņasspējīgākā Padomju armijas operatīvi stratēģiskā grupa, paredzēta galveno uzdevumu risināšanai Varšavas līguma dalībvalstu Apvienoto bruņoto spēku operācijās. 1989.gada jūnijā tika pārdēvēta par Rietumu karaspēka grupu.

1990.gada septembrī VFR kanclers Helmuts Kols un PSRS prezidents Mihails Gorbačovs parakstīja līgumu, kas paredzēja visu Vācijas teritorijā dislocēto padomju spēku izvešanu līdz 1994.gadam. Pēc PSRS sabrukuma ar Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina dekrētu no 1992.gada 4.marta RKG pārgāja Krievijas Federācijas jurisdikcijā, kas uzņēmās pienākumu turpināt karaspēka izvešanu. Tā tika noslēgta 1994.gada 31.augustā.

Ziņu lente
0