Politika

Mitrofanovs: 81. pants iedzīs naglu Latvijas demokrātijas zārkā

© Sputnik / Sergey MelkonovСопредскдатель Русского союза Латвии Мирослав Митрофанов на шествии "Нет реформе" в Риге
Сопредскдатель Русского союза Латвии Мирослав Митрофанов на шествии Нет реформе в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir ļoti bīstama lienošā varas uzurpācija no prezidenta Levita un viņam pietuvināto nacionālo politiķu puses, uzsvēra LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Līdz ar ārkārtējās situācijas režīma ieviešanu Latvijā valdošā koalīcija sāka runāt par 81. panta atgriešanu Satversmē, kurš ļāva Ministru kabinetam izdot rīkojumus, kuriem ir likuma spēks, nepieciešamības gadījumā periodā starp Saeimas sesijām.

Astoņdesmit pirmo pantu izslēdza no Latvijas Satversmes korupcijas sastāvdaļas dēļ, atgādināja Sputnik Latvija intervijā Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

"Valdības izmantoja šo iespēju, un, kad parlaments nestrādāja, pieņēma lēmumu par labu noteiktām ekonomiskajām grupām. Lai neradītu nākotnē šāda veida kārdinājumu, 81. pantu bija nolemts izslēgt," pastāstīja Mitrofanovs.

Pēc viņa sacītā, ideja paplašināt valdības pilnvaras attiecībā pret Saeimu piederēja kā reizi esošajam prezidentam Egilam Levitam. Politiķis uzskata, ka uz to jāskatās Levita tieksmes kontekstā pēc autoritārisma un pirmskara Latvijas Republikas vēstures atkārtošanas, kad Kārlis Ulmanis kļuva arvien varenāks un beigu beigās kļuva par diktatoru.

"Vēsturei ir īpašība atkārtoties – esošajā vītnē spolē Levitam gribas koncentrēt varu šauras cilvēku grupas, īpaši izvēlēto latviešu politiskās elites pārstāvju rokās. Tas draud ar pilnu uzticēšanās zaudēšanu no Latvijas iedzīvotāju puses ne tikai prezidentam, bet arī politiskajai sistēmai kopumā," uzsvēra Mitrofanovs.

Latvija jau ieņem līderpozīciju skumjajā valstu sarakstā ar viszemāko iedzīvotāju uzticēšanās līmeni parlamentam un valdībai, atzīmēja politiķis.

"Ja Satversmē tiks veiktas izmaiņas, tas kļūs par jaunu triecienu tautas uzticībai varai. Jāsaprot, ka lai arī Latvija nomināli ir parlamentāra republika, parlamentam ir ļoti vāja ietekme uz valsts dzīvi. No manas deputāta pieredzes, aptuveni 90% iniciatīvu nāk no valdības, ļoti maz ko izstrādā pats parlaments vai tiek saņemts no prezidenta," sacīja Mitrofanovs.

Politiķis konstatēja, ka Latvijā jau šobrīd ir kolosāls pārsvars izpildvaras virzienā. "Tas nosaka tautas zemo uzticības līmeni politiskajai sistēmai. Astoņdesmit pirmā panta atjaunošana iedzīs vēl vienu naglu Latvijas demokrātijas zārkā, valsts savā attīstībā tiks atmesta par dažām desmitgadēm atpakaļ," brīdināja Mitrofanovs.

Митрофанов: возвращение 81-й статьи - гвоздь в крышке гроба демократии
Ziņu lente
0