Politika

Mani atstādināja par brīvbiļetēm pensionāriem un skolēniem: Ušakovs par tiesas lēmumu

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Administratīvā rajona tiesa atzina, ka virkne slēdzienu un ministra Jura Pūces rīkojumā uzskaitīto pārkāpumu ir pamatoti, un mēra Nila Ušakova atstādināšana no amata bija nepieciešama, samērīgka un konstatētajiem pārkāpumiem atbilstoša.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Administratīvā rajona tiesa noraidījusi Nila Ušakova lūgumu, kurš pārsūdzējis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces rīkojumu par Ušakova atbrīvošanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata. Politiķis apņēmies pārsūdzēt lēmumu.

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams ierosināja lietu par Ušakova iesniegumu jau 2019.gada maijā. Bijušais mērs apstrīdēja savu atstādināšanu no amata. Kopā ar juristiem Ušakovs sagatavoja ne tikai iesniegumu, kurā apstrīdēja Pūces rīkojumu, bet arī iesniedza privātu sūdzību ar lūgumu novērtēt, vai ministrs nav ļaunprātīgi izmantojis savas pilnvaras. Pēc Ušakova domām, Pūce, pieņemot lēmumu par viņa atstādināšanu, ņēmis vērā politiskus, nevis juridiskus motīvus. Taču 8.aprīlī tiesa noraidīja sūdzību.

Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nekas labs Rīgu negaida: iedzīvotāji novērtēja Ušakova atstādināšanu

Pamatojot lēmuma motīvus, tiesa pievērsa uzmanību faktam, ka domes priekšsēdētājs ir atbildīgs par visas pašvaldības darbības likumību, kas ietver arī tai piederošo uzņēmumu kapitāla pārvaldi. Tiesa ņēma vērā, ka investīcijas pašvaldības transporta uzņēmumā "Rīgas satiksme" bija nelikumīgas.

Cita starpā tiesa ņēma vērā, ka 2017.gadā pašvaldības īpašums tika samazināts par 18 432 000 eiro  tas neatbilda normatīvajiem aktiem. Šo pārkāpumu tiesa uzskatīja par tik nopietnu, ka pati par sevi jau bija pietiekams pamats mēra atstādināšanai no amata, teikts tiesas preses relīzē.

Turklāt pašvaldība rīkojās tāpat arī Rīgas domes pilnvaru iepriekšējā termiņā, kad Ušakovs tāpat ieņēma mēra posteni, un tas norāda, ka viņš jau sen un ne vienu reizi vien nelikumīgi rīkojies ar pašvaldības īpašumu, norādīja tiesa.

Tāpat tiesa atzina, ka Ušakovs nav sniedzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pieprasīto informāciju. Šis pārkāpums ierobežojis ministra tiesības. Turklāt no prasītāja saziņas ar ministriju izriet, ka prasītājs ar nodomu kavējis šo tiesību īstenošanu, uzsvēra tiesa.

Мэр Риги Нил Ушаков выступает на митинге на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Ušakovs apstrīdēja tiesā atstādināšanu no Rīgas mēra pienākumu izpildīšanas

Tādējādi tiesa atzina, ka virkne slēdzienu un uzskaitīto pārkāpumu ministra rīkojumā ir pamatoti, un mēra atstādināšana no amata bija nepieciešama, samērīga un konstatētajiem pārkāpumiem atbilstoša.

Pats Ušakovs lēmumam nepiekrīt un apņēmies to pārsūdzēt.

"Šodien tika pasludināts pirmās instances tiesas spriedums manā lietā par atstādināšanu no mēra amata. Tiesas lēmums, protams, nebija nekāds pārsteigums - tiesa manas pretenzijas noraidīja. Kā tas bija jau gaidāms. Šobrīd es nekomentēšu Latvijas tiesu sistēmas neatkarību. Tikai minēšu trī faktus.

1. Es tiesājos ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ministru Juri Pūci. Tiesai visus dokumentus sagatavo ministrijas darbinieki. Tas pats par sevi ir jautājums par interešu konfliktu. Bet ne par to ir runa. Runa ir par to, ka tiesnese Aiga Putniņa līdz pat 2015.gadam pati strādāja par juristi ministrijā. Un strādāja viņa kopā ar tiem ministrijas darbiniekiem, kuri šobrīd gatavo Pūcem dokumentus tiesai. Mēs ar advokātiem, pats par sevi saprotams, lūdzām tiesneses atstādināšanu no lietas, par cik tas ir acīmredzams interešu konflikts. Bet tiesnese paziņoja, ka viņa ir absolūti neatkarīga, par cik jau 4 gadus ministrijā nestrādā.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Ušakovs pieprasa ministra Pūces kriminālvajāšanu

2. Ministrs mani atstādināja uzskaitot "enpadsimt" dažnedāžādus manus pārkāpumus. Iepirkumi, demokrātijas trūkums, viss, ko varēja sarakstīt. Tiesnese atzina, ka lielākā daļa no minētajiem pārkāpumiem ir maznozīmīgi vai nebija pārkāpumi. Bet ne visi. Un atstādināja mani, jūs neticēsiet - par brīvbiļetēm pensionāriem un skolēniem. Par to pašu, kuru Pūces pagaidu administrācija tikko atcēla! Pēc būtības mani atstādināja par to, kā tieši grāmatvediski bija jāiegrāmato brīvbiļetes.

3. Un pats galvenais – tiesnese atzina savā spriedumā, ka es neesmu pārkāpis likumus, bet tik un tā esmu atstādināts tiesiski," pastāstīja Ušakovs.

Pēc viņa vārdiem, tādā situācijā iespoējams tikai tiesāties tālāk.

"Lūk tāda mums ir neatkarīga tiesu sistēma. Šajā situācijā nekas cits neatliks - nāksies tiesāties tālāk un šis tiesas spriedums tiks nekavējoties pārsūdzēts," piezīmēja politiķis.

Ziņu lente
0