Politika

Latvijā vēlas sodīt Lembergu: gatavi mainīt likumu un nelaist pār Saeimas slieksni

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSПолитик Айварс Лембергс
Политик  Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti sameklējuši iespēju sodīt amerikāņu nežēlastībā kritušo Latvijas politikas veterānu Aivaru Lembergu.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Gandrīz pirms 30 gadiem, 1990. gada 4. maijā Aivars Lembergs, kurš jau toreiz vadīja Ventspils pašvaldību, starp citiem Latvijas Augstākās Padomes deputātiem nobalsoja par Neatkarības deklarāciju.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Bijušais Satversmes tiesas tiesnesis: bez tiesas lēmuma Lembergs skaitās nevainīgs

Jau 90. gadu beigās tika pieņemts likums, kas dāvāja zināmas privilēģijas bijušajiem AP deputātiem, kuri pieņēma deklarāciju par LR neatkarības atjaunošanu. Tas paredz, ka AP bijušajiem deputātiem paredzēta speciāla pensija un citas priekšrocības, kā arī tiesības apmeklēt Saeimu bez caurlaides noformēšanas.

Atzīmēsim, ka tiesības brīvi apmeklēt parlamentu ir arī teju vai par Latvijas galveno oligarhu nodēvētajam Aivaram Lembergam. Vēl vairāk, viņš tās aktīvi izmanto, piemēram, bieži apmeklē Zaļo un zemnieku savienības valdes un Saeimas frakcijas sēdes.

Taču nesen daži valstī valdošie deputāti, pārsvarā – Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji izdomāja zināmā mērā nežēlīgu paņēmienu, kā aizliegt Lembergam, kā spert kāju parlamentā. Viņi ieteica iekļaut grozījumu likumā par Augstākās Padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām, kas aizliegtu apmeklēt Saeimu AP deputātiem – šī likuma subjektiem, pret kuriem attiecinātas starptautiskās un (vai) nacionālās sankcijas, ieskaitot ES un Ziemeļatlantijas alianses sankcijas.

Pagaidām Latvijā ir tikai viens "melnā" sankciju saraksta figurants – Aivars Lembergs, kurš pērn iekļauts ASV sankciju sarakstā.

Ceturtdien, 20. februārī, Saeima ar balsu vairākumu apstiprināja likumprojekta nodošanu parlamenta komisijai.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Politika
Bijušais premjers par sankcijām pret Lembergu: kauns par Latviju

Ja grozījums tiks pieņemts, Lembergs zaudēs iespēju pat svinēt parlamentā 30. gadskārtu kopš viņa paša pieņemtās Neatkarības deklarācijas.

Iespējams, citu nepatikšanu fonā, kas skārušas Latvijas politikas veterānu (kontu slēgšana, atstādināšana no mēra posteņa utt.), tā nešķiet īpaši liela nelaime... Taču, piekrītiet, tas ir visai sāpīgi un pazemojoši.

Nav saprotams, vai, piemēram, Saeimas deputāti no Zaļo un zemnieku partijas varēs vispār noformēt Lembergam caurlaidi vizītei Saeimā, ja grozījums tiks pieņemts.

Ziņu lente
0