Politika

Pagaidu saimnieki gatavojas darbam Rīgas domē: ko pateica jaunais "mērs"

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская дума
Рижская дума - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tam, kad Latvijas prezidents Egils Levits apstiprinās Rīgas domes atlaišanu, tai ķersies klāt administratori, un Edvīns Balševics uzņemsies mēra funkcijas.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Topošais Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics pastāstīja, kas notiks pēc tam, kad Latvijas prezidents Egils Levits izsludinās likumu par Rīgas domes atlaišanu, vēsta Mixnews.lv.

Депутат Рижской думы от партии Честь служить Риге, экс-мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Rīgas mērs izšķīries par domes pašlikvidāciju

Balševics dotajā brīdī ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs, taču, kolīdz domes atlaišana tiks apstiprināta, viņš kļūs par administrācijas vadītāju – tātad uzņemsies Rīgas mēra funkcijas.

Balševics iegūs tiesības pieņemt pašvaldības budžetu. Tiesa, viņš pagaidām nezina, vai budžets tiks vai netiks pieņemts. Pēc viņa sacītā, ir jāiepazīstas ar to, kas jau ir izdarīts budžeta pieņemšanas procesā un vai ar 1/12 daļu pērnā gada budžeta mēnesī tam, lai pašvaldība strādātu.

Domes sēžu rīkošanas kārtību, lēmumu pieņemšanas procesu un citus tehniskus jautājumus nostiprinās speciālā pagaidu rīkojumā par domes darbu, kuru plānots pieņemt uzreiz pēc administrācijas norīkošanas.

Balševics atzīst, ka nekādas jaunas iniciatīvas pagaidu administrācija nepieņemšot, ja vien neradīsies krīzes situācija.

Pagaidu administrācijas uzdevums ir nodrošināt pašvaldības tehnisko darbību līdz vēlēšanām.

Kā Rīga pazaudēja domi

Atgādināsim, ka ceturtdien, 13. februārī, Latvijas Saeima atbalstīja likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Par to nobalsoja 62 deputāti, pret nobalsoja 22.

Rīgas domes atlaišanu iniciēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce – domes nespējas pārvaldīt  atkritumu apsaimniekošanu dēļ. Pašvaldību likumā ir norādīts vairāk nekā 20 autonomo pašvaldību funkciju, tostarp arī atkritumu izvešana. Autonomo funkciju neizpilde ir viens no četriem iespējamajiem pašvaldības atlaišanas iemesliem.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Politologs par krīzi Rīgas domē: pie visa vainīgs ir Ušakovs

Pārtraukumā starp likumīgi ievēlētajām domēm Rīgu vadīs pagaidu administrācija, ko norīkoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija – valsts sekretārs Balševics, Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš un Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Ne vēlāk kā piektajā dienā pēc likuma "Par Rīgas domes atlaišanu" izsludināšanas Centrālā vēlēšanu komisija izsludinās nākamo vēlēšanu datumu – provizoriski 25. aprīlis. Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanas nodokļu maksātājiem var izmaksāt 862,7 tūkstošus eiro. Turklāt, saskaņā ar iepriekš pieņemtajiem grozījumiem, deputāti tiks ievēlēti nevis uz 4 gadiem, bet uz 5 – līdz nākamās domes pilnvaru termiņa beigām.

Ziņu lente
0