Politika

Algas iesaldētas, toties pieaug kompensācijas: cik saņem Saeimas deputāti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputātu algu iesaldēšana neattiecas uz transporta un mājokļa īres izdevumu kompensācijām – šogad tās atkal palielinājušās.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Latvijas Saeimas deputāti solidaritātes kārtā ar iedzīvotājiem, kuru algas tuvākajā laikā netiks palielinātas nepieciešamajā apmērā, iesaldēja arī savas algas. Taču tas neattiecas uz kompensācijām, kas tautas kalpiem tik izmaksātas par transportu un mājokļa īri, raksta avīze Neatkarīgā Rīta Avīze.

Saskaņā ar Saeimas noteikumiem, deputāti papildus sava algai var saņemt kompensācijas par transporta un mājokļa īres izdevumiem, ja šie izdevumi radušies mandāta pienākumu veikšanas dēļ. Tā kā deputātu algas tika iesaldētas 2019. gada līmenī, Saeimas Prezidijs vērsās Juridiskajā birojā ar lūgumu izskaidrot likumā par atlīdzībām amatpersonām un valsts pārvaldes un vietējo pašvaldību darbiniekiem nosprausto.

Saeimas Juridiskais birojs sniedza skaidrojumu, kurā teikts, ka, nosakot minēto kompensāciju maksimālo apmēru 2020. gadā, ir jāņem vērā Centrālās statistikas pārvaldes dati par vidējo algu valstī 2018. gadā.

Юта Стрике и Янис Борданс (справа налево) на первом заседании 13-го Сейма - Sputnik Latvija
Saeimas deputātu algu aprēķina metode ir mainījusies

Rezultātā atkarībā no tā, cik tālu no darba vietas Rīgā dzīvo deputāts, viņš šogad var saņemt kompensāciju no 151 eiro (ja dzīvo Rīgā vai Rīgas reģionā) līdz 1004 eiro mēnesī (ja viņa dzīvesvieta atrodas tālāk nekā 280 km no Rīgas).

Transporta izdevumi netiek atlīdzināti tikai tiem, kam tika piešķirts dienesta automobilis.

Pērn Saeimas deputāti varēja saņemt kompensāciju no 139 eiro (Rīgā un Rīgas rajonā) līdz 926 eiro mēnesī (ja viņu dzīvesvieta atrodas tālāk nekā 280 km no Rīgas). Par 2019. gada decembri šīs kompensācijas saņēma 67 no 100 parlamentāriešiem. Šo iespēju neizmantoja deviņi deputāti, tostarp Uldis Augulis (ZZS), Rihards Kozlovskis (JKP), Armands Krauze (ZZS), Atis Zakatistovs (KPV LV). Savukārt pilnā apmērā kompensācijas saņēma 11 deputāti, tostarp Aldis Blumbergs (ZZS), Aleksandrs Kiršteins (Nacionālā apvienība), Andrejs Klementjevs ("Saskaņa"), Artūrs Rubiks ("Saskaņa").

Kopumā pērnā gada decembrī vien Saeimas deputātiem kompensācijām par transportu un mājokļa īri tika piešķirti 33,4 tūkstoši eiro, bet izmaksāto kompensāciju apmērs sastādīja 22,1 tūkstotis eiro, savukārt 2018. gada decembrī – 18,6 tūkstoši eiro.

Ziņu lente
0