Politika

Nauda skurstenī: valsts tērē simtiem tūkstošu eiro, parakstu vākšanas punkti stāv tukšā

© Sergey MelkonovВязание помогает сборщикам подписей хоть как-то развлечься на рабочем месте.
Вязание помогает сборщикам подписей хоть как-то развлечься на рабочем месте. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažos novados triju nedēļu laikā pret pašvaldību vēlēšanu strīdīgajiem grozījumiem nav parakstījies neviens iedzīvotājs. Kādu atalgojumu saņem darbinieki par sēdēšanu tukšajos parakstu vākšanas punktos un kur aktivitāte ir lielākā.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Latvijā turpinās parakstu vākšana par grozījumu atcelšanu pašvaldību vēlēšanu likumā, kuri ļaus Rīgas domes jaunajam sasaukumam nostrādāt 5,5 gadus, nevis pusotru. Visā valstī strādā 358 parakstu vākšanas punkti, vēl 41 punkts strādā ārvalstīs.

Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Politika
"Ne jūs domi ievēlējāt, ne jums to būs atlaist": Latvijā piedāvā jaunu referendumu

Parakstu kampaņa sākās pēc prezidenta Egila Levita lēmuma bloķēt grozījumu stāšanos spēkā – tie bija pieņemti ar reglamenta pārkāpumiem. Jautājums tiktu virzīts referendumam, ja pret grozījumiem parakstītos desmitā daļa vēlētāju – gandrīz 155 tūkstoši cilvēku.

Parakstu vākšanas punkti strādā ik dienas četras stundas, tomēr darbinieki visbiežāk sēž dīkā. Lielākā daļa iedzīvotāju, acīmredzot, pat nezina, ka notiek parakstu vākšana.

20 dienu laikā iniciatīvu parakstījuši tikai 3500 cilvēki – 2,3% no nepieciešamā skaita. Tērvetes, Mērsraga, Krustpils, Dagdas un Burtnieku novados nav parakstījies neviens pilsonis, vēsta Bez Tabu.

Lielākā aktivitāte vērojama Daugavpils novadā un Rīgā, kur parakstījušies 582 un 522 cilvēki.

Par stundu darba parakstu vākšanas punkta darbinieks saņem 3,7 eiro, tātad 20 dienu laikā var nopelnīt 296 eiro.

Sākotnēji plānots, ka parakstu vākšana izmaksās gandrīz miljonu.

"Sākotnēji bija paredzēts, ka tiks organizētas 625 parakstu vākšanas vietas, tad izmaksas būtu apmēram 900 000 eiro, taču skaits tika samazināts līdz 358 vietām Latvijā un 41 ārzemēs, līdz ar to izmaksas samazinās.

Šobrīd plānots, ka izmaksas būs aptuveni 600 000 eiro.

Taču, ņemot vērā zemo aktivitāti, izmaksas varētu būt vēl zemākas. Tas saistīts ar to, ka bija ierēķināts, ka par katra paraksta ievadi sistēmā būs piemaksa 10 centu apmērā," pastāstīja Kristīne Bērziņa, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja.

Parakstu vākšana ilgs līdz 14. februārim. Ja nepieciešamais parakstu skaits netiks savākts – acīmredzot, tā arī notiks, – referenduma nebūs, grozījumi stāsies spēkā.

Vienlaikus tuvojas Rīgas domes atlaišana. Mērs Oļegs Burovs vienojies ar opozīciju par to, ka trīs sēdes nenotiks kvoruma trūkuma dēļ. Tas radīs formālu pamatu pašvaldības atlaišanai. Reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce rosina papildināt ar jauniem argumentiem likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, ko Saeima varēs pieņemt nākamnedēļ.

Ziņu lente
0