Politika

ASV paziņoja, ka ir gatavas nodrošināt naftu Baltkrievijai "100% apmērā"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГоссекретарь США Майк Помпео
Госсекретарь США Майк Помпео - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāpat Valsts departamenta vadītājs paziņoja par to, ka Vašingtona ir gatava atsūtīt Amerikas vēstnesi uz Minsku. Pompeo un Lukašenko tikšanās notiek situācijas fonā, kad Minskai un Maskavai joprojām nav izdevies panākt vienošanos par naftas piegādēm republikai.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka Amerikas kompānijas ir gatavas nodrošināt Baltkrievijas naftas vajadzības 100% apmērā un par konkurētspējīgām cenām.

Pompeo viesojas Baltkrievijā sestdien Eirāzijas turnejas ietvaros un tiekas ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Par vizītes mērķi ASV Valsts departamentā iepriekš sauca tieksmi "uzsvērt ASV uzticību suverenai, neatkarīgai, stabilai un plaukstošai Baltkrievijai un apstiprināt tieksmi pie divpusējo attiecību normalizācijas".

"ASV vēlas palīdzēt Baltkrievijai izveidot savu suvereno valsti. Mūsu energoresursu ražotāji ir gatavi nodrošināt jums nepieciešamo naftu 100 procentu apmērā, par konkurētspējīgām cenām," citē Pompeo RIA Novosti.

Tāpat Amerikas ierēdnis apstiprināja, ka Amerika tuvākajā laikā ir gatava norīkot savu vēstnieku Baltkrievijā.

"Tuvākajā laikā mēs norīkosim vēstnieku, viņš būs šeit," paziņoja Valsts departamenta vadītājs.

Viņš pauda pārliecību, ka pušu mērķtiecība attiecību attīstībai un to "labās gribas centieni" sniegs rezultātus diplomātijas, politikas un citu veidu sadarbības līmeņos abu valstu starpā.

Viņš piebilda, ka Vašingtona ir gatava strādāt pie tā, lai Amerikas uzņēmumi ienāk Baltkrievijā, veicina tajā jaunu darbavietu izveidi.

Savukārt Lukašenko paziņoja, ka ir gatavs tikšanās laikā ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo apspriest visus jautājumus, kuri pašlaik ir Minskas un Vašingtonas divpusējo attiecību darba dienas kārtībā.

Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV: krievi jāpiespiež pie sienas, uzvara ir tuva

"Esmu gatavs, valsts sekretāra kungs, apspriest visus jautājumus, kas šodien ir mūsu attiecību darba dienas kārtībā, un patiesi, godīgi atbildēt uz visiem jautājumiem, kas šodien, tā vai savādāk, mājo ASV varas aprindās. Taču jums ir jāzina, ka jūs esat atbraucis uz normālu valsti, kur dzīvo normāla tauta, uz valsti, kura ir gatava strādāt stabilitātes un miera labā, – vismaz šajā reģionā," sacīja Lukašenko.

Pēdējā laikā Baltkrievijas attiecības ar Rietumiem uzlabojās Minskas lomas fonā konflikta noregulēšanā Ukrainas austrumos. Tostarp aktivizējās augstākā līmeņa Amerikas ierēdņu vizītes Baltkrievijā. Septembrī ASV valsts sekretāra vietnieks politiskos jautājumos Deivids Heils apmeklēja Minsku un veica pārrunas ar Baltkrievijas prezidentu un ĀM vadītāju. To noslēgumā Heils paziņoja par Vašingtonas un Minskas gatavību savstarpējai vēstnieku atgriešanai. Tāpat, pēc viņa sacītā, Vašingtona ir gatava apspriest turpmākos soļus sankciju samazināšanai pret Minsku, taču uzsvēra progresa nozīmi republikā demokrātijas jomā.

Ziņu lente
0