Politika

Starptautiskā konference Berlīnē noslēgusies: par ko panākta vienošanās

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasВстреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель
Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Berlīnē saskaņoto dokumentu Lībijas jautājumā apstiprinās ANO Drošības padomē un tas veidos konflikta politiskās noregulēšanas elementu.

RĪGA, 20. janvāris – Sputnik. Starptautiskā konference Lībijas jautājumā Berlīnē ilga gandrīz piecas stundas. Vācijas kanclere Angela Merkele pastāstīja, ka pasākumam bija liela loma ar mērķi atbalstīt ANO pūliņus noregulēt situāciju Lībijā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Šeit, Berlīnē, mums aizritēja ļoti intensīvas konsultācijas. Mums izdevies sniegt savu ieguldījumu, piešķirt jaunu impulsu politiskajam procesam Lībijā, lai atnestu pasauli valstij un Lībijas tautai. Es ticu, ka konference Berlīnē atbalstījusi miera procesu ANO paspārnē," teica Merkele noslēguma preses konferencē.

Встреча президентов России и Турции В. Путина и Р. Эрдогана в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Putins, Erdogans un citi līderi apsprieda situāciju Lībijā

Politiķe norādīja, ka Berlīnē saskaņoto dokumentu apstiprinās ANO Drošības padome un tas kļūs par politiskā noregulējuma elementu.

"Šodien pieņemtos dokumentus nāksies apstiprināt ANO Drošības padomē," viņa teica un piebilsa, ka dokumenti veidos Lībijas krīzes politiskās noregulēšanas elementu.

Merkele uzsvēra: puses vienojušās par to, ka tiks izstrādāts visaptverošs noregulēšanas plāns.

Vienota pozīcija

Vācijas kanclere atzīmēja, ka starptautiskās konferences dalībvalstis bijušas vienisprātis: jāsaglabā ieroču embargo pret Ziemeļāfrikas valsti.

"Mēs izdzirdējām visu pārrunu dalībnieku saistības – viņi apņēmās nesniegt nekādu tālāku atbalstu konflikta pusēm. Tas attiecas uz militāro palīdzību. Tādējādi tiks ievērots ieroču embargo un pamiers," viņa teica.

"Šajā kontekstā mēs varēsim iet tālāk," uzsvēra Merkele.

Militārā komisija "5 pret 5"

Lībijas pārstāvji vienojās veidot militāro komisiju "pieci pret pieciem" un nosauca tās locekļus, atklāja Vācijas kanclere.

"Vissvarīgākais ir tas, ka Lībijas pārstāvji, piemēram, ģenerālis Haftars un Saradžs vienojās par nākamajiem iecerētajiem pasākumiem, ko ierosināja ANO ģenerālsekretārs un (ANO speciālais vēstnieks Lībijas jautājumos – red.) Salame kungs. Starp tiem ir militārā komisija "pieci pret pieciem"," pastāstīja Merkele.

"Tagad tiks nosūtīti ielūgumi tiem, kuri strādās šajā komisijā. Tam jākļūst par pamatu, lai mēs varētu miera līgumu pārvērst par konsolidētu pamieru," atzīmēja kanclere.

Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Latvija
Viedoklis
Merkele Maskavā: Eiropas politikas smaguma centrs pārvietojas uz Austrumiem

Konferences dalīnieki Berlīnē atsevišķi apspriedās ar Lībijas nacionālās armijas komandieri ģenerāli Halifu Haftaru un Nacionālās saskaņas valdības vadītāju Faiezu Saradžu. Abas puses netikās.

"Mēs runājām ar viņiem atsevišķi, jo abu pušu domstarpības ir tādas, ka neļauj viņiem sarunāties vienam ar otru. Viņi nepiedalījās konferencē, taču atradās tur, tiesa, ne vienā telpā," Merkele pastāstīja preses konferencē.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs pavēstīja, ka militārā komiteja, kuras uzdevums ir noregulēt krīzi Lībijā, sapulcēsies Ženēvā dažu nākamo dienu laikā.

Konference par konflikta noregulēšanu Lībijā notika svētdien Berlīnē, tajā piedalījās Krievijas, ASV, Turcijas, Ēģiptes, ES, ANO un citu valstu pārstāvji.

Jau 13.janvārī Maskavā notika pārrunas Lībijas jautājumā ar Krievijas un Turcijas dalību. Nebūt ne visus jautājumus izdevās atrisināt Krievijas galvaspilsētā. Lībijas nacionālās armijas komandieris maršals Halifa Haftars pameta Maskavu, neparakstot vienošanos par pamieru ar Nacionālās saskaņas valdības premjerministru Faiezu Saradžu. NSV delegācija parakstīja vienošanos un devās uz Stambulu.

Ziņu lente
0