Politika

Mēra nomaiņa vai domes atlaišana: cik ir atlicis Rīgas domei

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров.
Мэр Риги Олег Буров. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saskaņas" frakcijas un bloka "Rīgai!" deputāti lai arī negrasās pamest koalīciju, grasās panākt Rīgas mēra Oļega Burova ("Gods kalpot Rīgai") atstādināšanu no amata; savukārt opozīcija savākusi parakstus par abu vicemēru (no "Saskaņas" un bloka "Rīgai!") atstādināšanu.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Rīgas dome šodien plāno izskatīt jautājumu par abu vicemēru atstādināšanu no amata. Šķiet, ka koalīcija sacenšas ar opozīciju jautājumā kurš ātrāk atlaidīs galvaspilsētas pašvaldību.

Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Pornoaktrises, bezmaksas pusdienas un spiegošana: Ušakovs publiski norājis Burovu

Šodien jānotiek domes ārkārtas sēdei saistībā ar neuzticības izteikšanu Rīgas domes vicemēriem. Pusotru stundu pirms tās sākuma fināla sēdē sapulcēsies frakcija "Gods kalpot Rīgai", lai vēlreiz apspiestu jautājumu: pieņemt vai nepieņemt koalīcijas partneru – "Saskaņas" un bloka "Rīgai!" – ultimātu par to, ka esošais mērs Oļegs Burovs ir jāaizvieto ar citu partijas pārstāvi.

Domes kuluāros runā, ka esošās krīzes iemesls ir Emīla Jakrina atstādināšana no "Rīgas satiksmes" valdes locekļa amata un viņa neapstiprināšana Pilsētas attīstības komitejas vadītāja amatā. Pirmajā gadījumā Jakrinu vēlējās norīkot vicemērs Druvis Kleins, otrajā – vicemērs Anna Vladova. Abos gadījumos Rīgas mērs Oļegs Burovs atcēla viņu pieņemtos lēmumus, parādot koalīcijas partneriem "kurš mājā ir saimnieks".

Visu noklusētā problēma ir tajā, ka tieši Jakrins faktiski pierunāja bloka "Rīgai!" deputātus pievienoties domes koalīcijai, nodrošinot tai vairākumu domē. Ja nebūtu bijis viņa un bloka "Rīgai!", koalīcija pārstātu pastāvēt jau 2019. gada novembrī, pilnībā apstiprinot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces pieņēmumu par pašvaldības nespēju strādāt.

Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Opozīcija savākusi parakstus, lai rosinātu Rīgas mēra Burova atstādināšanu no amata

Patlaban koalīcijas deputāti nepiedalās budžeta apspriešanā. Neraugoties uz tiem solījumiem, kas tika doti pirms dažām dienām par to, ka domstarpības ir domstarpības, taču darbam pie budžeta ir jāturpinās.

Pagājušajā nedēļā vicemēri Anna Vladova un Druvis Kleins savāca 20 savu frakciju biedru parakstus prasībai izteikt neuzticību Oļegam Burovam. Esošais opozīcijas gājiens, būtībā, ir atbildes solis. Un pēc nesenajiem bijušā mēra Nila Ušakova paziņojumiem, pēc prasībām par mēra atstādināšanu, GKR deputātiem šodien diez vai pietiks motivācijas, lai glābtu savus koalīcijas partnerus.

Taču ir iespējami varianti. Ja "Saskaņa" un "Rīgai!" atsauks savus parakstus neuzticības izteikšanai mēram, tad opozīcijas iniciatīva, protams, izgāzīsies.

Ja neatcels, tad, acīmredzot, šodien Rīgas dome paliks bez vicemēriem. Savukārt pēc nedēļas deputāti nobalsos par mēra atstādināšanu. Pati par sevi tā nav katastrofa. Likumā noteikts, ka jauno mēru pašvaldības deputātiem ir jāizvēlas divu mēnešu laikā. Šāda situācija, starp citu, Rīgā jau ir bijusi – pērnā gada vasarā, kad tika atstādināts Dainis Turlais un tika ievēlēts Oļegs Burovs. Taču šajā gadījumā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce gūs reālu argumentu par labu domes atlaišanai. "Atkritumu skandāls", kā norāda praktiski visi domes konflikta dalībnieki, ir izdomāts arguments.

Председатель Рижской думы Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Burovs: Rīgas domi nevar vadīt no Briseles

Aiz visām šīm politiskajām sazvērestībām deputāti pastūmuši malā budžeta pieņemšanas jautājumu. Taču no tā, piemēram, ir atkarīgs, vai bērnudārzu pedagogi sāks saņemt par 100 eiro vairāk, sākot jau no februāra. Vai tiks palielināts pabalsts par bērna dzimšanu? Šīs un citas vēlētājiem svarīgas lietas ir iekļautas budžeta projektā. Un naudas Rīgas budžetā, lai cik tas nebūtu dīvaini, pietiek. Atliek vien pārtraukumā starp intrigām atrast laiku tā apstiprināšanai.

Ziņu lente
0