Politika

Ločmele-Luņova atklāja opozīcijas plānu, ja tiks pieņemts likums par Rīgas domes atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovРегина Лочмеле-Лунева на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Регина Лочмеле-Лунева на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu tiks atbalstīts otrajā lasījumā, "Saskaņas" partijas frakcija iniciēs parakstu vākšanu lūguma iesniegšanai prezidentam ar aicinājumu apturēt dokumenta stāšanos spēkā, pastāstīja deputāte Regīna Ločmele-Luņova.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Latvijas Saeima 19 decembrī pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu "Par Rīgas domes atlaišanu". Saeimas Juridiskais birojs brīdināja, ka likumprojekts pieņemts bez nepieciešamā juridiskā pamatojuma. Otrais lasījums notiks, visticamāk, 16. janvārī. Līdz 3. janvārim tam varēja iesniegt grozījumus.

Partija "Saskaņa" uzskata likumu par galvaspilsētas pašvaldības atlaišanu par "nelikumīgu", kopumā juridiski nepamatotu, paziņoja Sputnik Latvija partijas locekle, Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova.

"Juridisko pamatojumu izkritizēja gan parlamenta Juridiskais birojs, gan Valsts kanceleja, un pēc tam, kad mēs paši izanalizējām juridisko pamatojumu, mēs varam sacīt, ka šis likums principā nav likumīgs," pateica Ločmele-Luņova.

Pēc viņas sacītā, ja dokuments tiks pieņemts otrajā, galīgajā lasījumā, Saeimas opozīcija rīkosies tieši tāpat, kā likuma grozījumu gadījumā par pašvaldību vēlēšanu norises kārtību – savāks parakstus un palūgs valsts prezidentam atlikt likuma stāšanos spēkā.

"Mazākajā mērā, pēc dokumenta pieņemšanas mēs, acīmredzot, savāksim tos pašus trešās daļas Saeimas deputātu parakstus un iesniegsim prezidentam, lai viņš aptur likuma stāšanos spēkā uz diviem mēnešiem," pateica deputāte.

Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Parakstus referenduma rīkošanai par Rīgas domi sāks vākt janvārī

Atgādināsim, ka iepriekš Latvijas prezidents Egils Levits nolēma apturēt grozījumu stāšanos spēkā, kuri paredz Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā piecu gadu termiņu gadījumā, ja esošā dome tiks atlaista un notiks pirmstermiņa vēlēšanas, jo ar šādu lūgumu pie viņa vērsās trešā daļa Saeimas deputātu.

Saskaņā ar Satversmes 72. pantu, šādā veidā apturētais likums tiek nodots referendumam, ja pieprasīs ne mazāk kā desmitā daļa no vēlētāju kopskaita. Ja divu mēnešu laikā šāds pieteikums netiks iesniegts, likums tiks izsludināts.

Ziņu lente
0