Politika

Parakstus referenduma rīkošanai par Rīgas domi sāks vākt janvārī

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы на Ратушной площади
Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Centrālā vēlēšanu komisija apspriedīs parakstu vākšanu referenduma rīkošanai saistībā ar grozījumiem par Rīgas domes darba termiņa pagarināšanu.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Parakstu vākšana referenduma rīkošanai par prezidenta Egila Levita apturētajiem grozījumiem, kuri ļauj Rīgas domes atlaišanas gadījumā, ievēlēt jauno domi uz vairāk nekā pieciem gadiem, varētu sākties janvāra vidū, raksta Mixnews.lv.

Divu mēnešu garumā pēc prezidenta lēmuma publicēšanas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis CVK parakstu vākšanas ceļā jānoskaidro, vai Latvijas iedzīvotāji vēlas sarīkot referendumu saistībā ar iepriekš minētajiem likumprojektu grozījumiem.

Politika
Levits apturēja grozījumus par Rīgas domes pilnvaru termiņa pagarinājumu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa paziņoja, ka pati parakstu vākšana notiks 30 dienu garumā. Parakstīties varēs speciālos parakstu vākšanas punktos gan Latvijas pašvaldībās, gan arī ārzemēs. Piektdien, 27. decembrī, notiks CVK sēde, kurā tiks pieņemts lēmums par parakstu vākšanas procesa tehniskajām detaļām.

"CVK ir svarīgi nodot šo ziņu laikus, lai pašvaldības sāk apdomāt parakstu vākšanas vietas. Mēs ceram, ka pirmajā janvāra nedēļā pašvaldības varētu apzināt parakstu vākšanas vietas, un janvāra vidū mēs varētu noteikt parakstu vākšanu, lai līdz 23. februārim mēs noteiktu savākto parakstu skaitu," pateica Bērziņa.

Prezidents Levits nolēma apturēt grozījumu stāšanos spēkā, kuri paredz Rīgas domes ievēlēšanu uz termiņu virs pieciem gadiem gadījumā, ja esošā dome tiks atlaista un notiks pirmstermiņa vēlēšanas, jo ar šādu lūgumu pie viņa vērsās vairāk nekā trešā daļa Saeimas deputātu.

Saskaņā ar Satversmes 72. pantu, šādā veidā apturētais likums paredz referendumu, ja to pieprasīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no vēlētāju kopskaita. Ja divu mēnešu laikā šāds pieteikums netiks iesniegts, likums tiks izsludināts.

Ziņu lente
0