Politika

Šveices mediji pastāstīja par Makrona "dāvanu" Krievijai

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasРабочий визит президента РФ В. Путина во Францию
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveices izdevums izanalizēja aktuālāko Francijas prezidenta izteicienu par Ziemeļatlantijas aliansi.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons ar savu paziņojumu par NATO "smadzeņu nāvi" pasniedza dāvanu Krievijai, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Šveices avīzi NZZ.

Izdevums raksta, ka Francijas līdera vārdi vienlaikus bija orientēti vairākos virzienos – Maskavai – kā signāls stratēģiskam dialogam – un Berlīnei – kā aicinājums rīkoties.

Taču tiek norādīts, ka Krievijas varasiestādes zina, ka NATO nekur nepazudīs un šajā organizācijā reformas nav paredzētas, tādēļ Makrona paziņojums tikai un vienīgi "iepriecināja" Maskavu, bet ne vairāk par to.

Avīze atzinusi Krievijas sasniegumus starptautiskā arēnā, tostarp to, ka tā "pārsteidzoši ātri" atgrieza sev kādreizējo militāro un politisko ietekmi. Runa ir par Tuvajiem un Vidējiem Austrumiem. Tāpat tiek norādīts, ka Maskava ir panākusi Turcijas un NATO attiecību pasliktināšanos. Turklāt Krievijai ir ietekme Sīrijā, un bez tās tur "nekas netiek izlemts".

Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija
Politika
Polijas premjers apsūdzēja ES valstis vēlmē finansēt Krievijas aizsardzības nozari

Raksta autors uzskata, ka Maskava nonāca starptautiskā izolācijā Eiropas Savienības politisko un ekonomisko sankciju dēļ, taču viņš aicina neizskatīt to kā trūkumu. Izdevums uzsver, ka Krievija var mierīgi vērot no malas eiropiešu un amerikāņu strīdus, Berlīnes bezdarbību un Makrona vilšanos.

Iepriekš Francijas prezidents sniedza interviju izdevumam The Economist, kurā paziņoja, ka "NATO smadzenes" ir mirušas. Pēc Makrona domām, organizācijā nav nekādas koordinācijas stratēģisku lēmumu pieņemšanā.

Francijas līdera viedoklis izraisīja virkni diskusiju, taču alianses pārstāvju vidū tam neviens tā arī nepiekrita. Vācijas kanclere Angela Merkele un NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs paziņoja, ka nepiekrīt Makrona asajiem vērtējumiem. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda kritizēja Francijas kolēģi un paziņoja, ka šāda rīcība "padara NATO vājāku".

Krievijas senators Aleksejs Puškovs paziņoja, ka Makrons paziņojis skarbu verdiktu aliansei. Pēc viņa domām, Francijas prezidents lika saprast, ka Krievija nav galvenā NATO problēma, tās ir tikai un vienīgi "izdomātas galvassāpes".

Ziņu lente
0