Politika

Gorbačovs nosaucis pie PSRS sabrukuma vainojamās personas

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasЭкс-президент СССР Михаил Горбачев
Экс-президент СССР Михаил Горбачев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs atzina, ka apzinājies iespējamos perestroikas riskus, taču visa valsts vadība sapratusi, ka pārmaiņas ir nepieciešamas.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs pastāstīja, kas izprovocējis PSRS sabrukumu. Viņa teikto publicēja vācu žurnāls Der Spiegel.

"Par perestroikas beigām un Padomju Savienības sabrukumu atbildību nes tie, kas organizēja puču 1991. gada augustā, bet pēc puča izmantoja PSRS prezidenta novājināto pozīciju," Gorbačova teikto citēja aģentūra RIA Novosti.

Viņš atzina, ka apzinājies iespējamos perestroikas riskus, taču visa valsts vadība sapratusi, ka pārmaiņas ir nepieciešamas.

"Bija neiespējami dzīvot, kā agrāk. Perestroikas būtisks elements bija jaunā ārpolitiskā domāšana, kas aptver gan universālās vērtības, gan kodolatbruņošanos, gan arī izvēles brīvību," paskaidroja pēdējais padomju līderis.

Viņš akcentēja, ka nenožēlo perestroiku, taču atzīst, ka reformu ceļā bija kļūdas un neveiksmes, kā arī pauda viedokli, ka Krievija nekad neatgriezīsies pie totalitārās sistēmas.

Презентация книги М. Горбачева Остаюсь оптимистом в Московском Доме Книги - Sputnik Latvija
Gorbačovs nosauca NATO paplašināšanos par Rietumu lielāko stratēģisko kļūdu

Padomju Savienība faktiski sabruka 1991. gada 25. decembrī, kad Gorbačovs uzrunā padomju tautai pavēstīja, ka noslēdz savu darbību prezidenta postenī. Iepriekš, 8. decembrī Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas vadītāji parakstīja vienošanos, kas paredzēja PSRS pastāvēšanas izbeigšanu – tika pasludināta Neatkarīgo Valstu Sadraudzības izveide. Šis akts vēsturē iegājis kā Belovežas vienošanās.

Jau 1990. gadā visas savienības republikas pieņēma deklarācijas par valstisko suverenitāti. Lai apturētu valsts sabrukumu, 1991. gada 17. martā tika organizēts referendums par PSRS saglabāšanu. Tolaik to atbalstīja 76,4% balsojuma dalībnieku. Ņemot vērā referenduma rezultātus, 1991.gada vasarā parādījās līguma "Par suverēno republiku savienību" projekts, kura parakstīšana bija ieplānota 20. augustā, taču nekad nav notikusi – 19. augustā sākās valsts apvērsuma mēģinājums.

Ziņu lente
0