Politika

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri aicina Eiropu saliedēties

© CC BY-NC-ND 2.0 / Pablo Andrés RiveroФлаги Эстонии, Латвии и Литвы
Флаги Эстонии, Латвии и Литвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu ārlietu ministri atsauca atmiņā saspringto darbu un viedos lēmumus Eiropas vienotības un spēka labā.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik.  Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri nāca klajā ar kopīgu paziņojumu Berlīnes mūra krišanas 30. gadu jubilejā.

"Mēs svinam to, kā cerības uz brīvību atguva ne tikai vācu tauta, bet arī visi tie, kam aiz "dzelzs priekškara" desmitgadēm ilgi bija liegts taisnīgums… Mēs atceramies, ka brīvībai bija sava cena. Berlīnes mūris joprojām ir viens no drūmākajiem sašķeltas Eiropas simboliem. Daudzi par to atdeva dzīvību, un mēs esam viņiem mūžīgu pateicību parādā," teikts paziņojumā.

"Šodien visā pasaulē daudzi vēl cīnās par demokrātiju. Viņi mums vienmēr atgādinās, ka pastāv neatņemamas vērtības un principi, kas mums jāsargā," atzīmē politiķi.

"Mums jābūt vienotiem, nodrošinot, lai mēģinājumi sašķelt Eiropas nācijas un būvēt jaunus mūrus nekad negūtu panākumus. Eiropas vienotību un spēku nedrīkst uzskatīt par pašsaprotamu, jo tie prasa smagas pūles un viedus lēmumus," apliecināja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs.

Vakar Vācija svinēja Berlīnes mūra krišanas 30.jubileju, - tā lika pamatus valsts apvienošanai un kļuva par "aukstā kara" noslēguma simbolu.

"Līdz ar "Dziesmoto revolūciju" Baltijas valstīs, kustību "Solidaritāte" Polijā un "Samtaino revolūciju" Čehijā šis notikums pielika punktu komunistiskajiem spaidiem un lika pamatus vienotai un brīvai Eiropai. Mūsu pienākums ir ik dienas aizsargāt savu brīvību un vērtības," uzrakstīja Rinkēvičs savā Twitter.

Piemiņas pasākumos Berlīnē piedalījās valsts augstākās amatpersonas, arī valsts prezidents Franks Valters Šteinmeiers un kanclere Angela Merkele, kā arī Višegradas grupas valstu (Polija, Ungārija, Slovākija, Čehija) līderi. Viņi nolika ziedus pie Berlīnes mūra fragmenta, kas saglabāts memoriāla teritorijā.

Berlīnes mūra krišanas 30. gadskārtas priekšvakarā Vācijas kanclere Angela Merkele intervijā avīzei Süddeutsche Zeitung atzina, ka 30 gadus pēc VFR un VDR apvienošanās dzīves apstākļi valsts rietumos un austrumos būtiski atšķiras, un to izlīdzināšanai, iespējams, būs vajadzīgs vēl pusgadsimts vai pat vairāk.

Viņa konstatēja, ka cerības uz ātrāku procesu nav attaisnojušās, tāpēc Vācijas tautai nāksies "būt pacietīgai un gaidīt, kad šī starpība tiks pārvarēta", kā arī "mācīties pārciest brīvības grūtības".

Ziņu lente
0